Ponieważ moi Panowie uwielbiają wilgotne ciasta, postanowiłam ich zadowolić. Brownie z cukinią wydaje się być właśnie takim łakociem. Cukinia nie nadaje muffinkom szczególnego smaku, powoduje jednak, że ciasto czekoladowe nie jest suche, rozpływa się w ustach i sprawia, że (niestety) sięga się po więcej i więcej i więcej...
Zamiast tzw. cupcakes można z tego przepisu śmiało przygotować odlotowe ciasto czekoladowe.
Krem jagodowy:
250 g jagód
1 1/2 łyżeczki żelatyny
1 szkl. cukru
250 ml serka mascarpone
150 ml śmietany 30% (ubitej na sztywno z
2 śmietan-fixami)
1. Jagody zagotować z cukrem, przetrzeć przez sito.
2.
Żelatynę wsypać do 1-2 łyżek wody, wymieszać i poczekać, aż stężeje.
Następnie rozpuścić ją w mikrofali (ok. 20 sek.) lub w kąpieli wodnej
(pojemnik z żelatyną umieścić na miseczce z gorącą wodą)
3. Żelatynę połączyć z jagodami i dokładnie wymieszać, by nie zostały niemiłe grudki żelatynowe).
4. Pozostawić do stężenia (w lodówce) (tą frużelinkę najlepiej przygotować wcześniej)
5. Stężałą masę rozmiksować z serkiem maskacrpone i ubitą śmietaną z fixami
Ganache: (płynna czekolada)
1 tabliczka czekolady
150 ml śmietany 30%
1. Śmietankę zagotować.
2. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się w piękną aksamitną, jednolitą masę.
Składniki na ciasto: (u mnie 24 muffinki)
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
300 g mąki
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach
pół tabliczki gorzkiej czekolady utartej na grubym tarle
4 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
- Masło zmiksować na jasną puszystą masę, stopniowo wlewając olej.
- Do tak przygotowanej masy dodać cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Miksować do momentu, aż masa zrobi się jaśniejsza.
- Dodać jajka, a następnie na przemian mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i śmietanę (lub jogurt), cały czas miksując.
- Dosypać kakao, a na końcu dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych (najlepiej za pomocą dozownika do lodów.
- Piec w temperaturze 170ºC w termoobiegu ok. 20 minut. Po tym czasie sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków, czy babeczki są gotowe. Należy wbić w ciacho patyczek. Jeżeli po wyjęciu jest suchy (nie oblepiony mokrym ciastem), oznacza, że muffinki są gotowe.
- To jeszcze nie koniec: W ostudzonych muffinach wydrążamy dziurkę (np. urządzeniem do wyjmowania gniazd z jabłek) i do dziurki wlewamy najlepiej ciepły chanache.
- Następnie ozdabiamy muffinkę zgrabnym esem-floresem z kremu (i ew. owocami)
Pyyyycha, pyyyycha i jeszcze raz pycha.
(Najlepiej smakuje z ciepłym ganache, ale zimnym kremem jagodowym)
super, piękne i smakowicie wyglądają, mustmake
OdpowiedzUsuńDodatek cukinii zszokował mnie wręcz, ale po namyśle stwierdziłam, że to bardzo mądre bo też w swojej kuchni używam takich "myków". Muffiny wyglądają bosko i chylę czoła w stronę twórcy tego przepisu - rewelacja!
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym taka muffinkę :P i jeszcze ta czekoladowa niespodzianka w środku mniam...
OdpowiedzUsuńCupcakes lubię pod każdą postacią, ale z kremem jagodowym uwielbiam
OdpowiedzUsuńU mnie również babeczki z kremem jagodowym więc zapraszam:)
pozdrawiam!
Za taką babeczkę można dużo oddać: )
OdpowiedzUsuńProszę mi napisać, jak zmiksować bita smietane z serkiem i masa jagodowa? w jakiej kolejnosci dodawać składniki?
OdpowiedzUsuńNajlepiej najpierw rozmiksować frużelinę, następnie dodać serek mascarpone i utrzeć oba składniki na jednolitą masę. Na końcu połączyć całość z bitą śmietaną.
UsuńCzy zamiast jagód mogę użyć borówek?
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Na pewno będą równie pyszne.
Usuń