środa, 24 lipca 2013

Najlepsze muffinki czekoladowe z kremem jagodowym i ganache

Ponieważ moi Panowie uwielbiają wilgotne ciasta, postanowiłam ich zadowolić. Brownie z cukinią wydaje się być właśnie takim łakociem. Cukinia nie nadaje muffinkom szczególnego smaku, powoduje jednak, że ciasto czekoladowe nie jest suche, rozpływa się w ustach i sprawia, że (niestety) sięga się po więcej i więcej i więcej...
Zamiast tzw. cupcakes można  z tego przepisu śmiało przygotować odlotowe ciasto czekoladowe.



(podaję przepis od kremu, bo od niego właśnie najlepiej zacząć)

Krem jagodowy:
250 g jagód
1 1/2 łyżeczki żelatyny
1 szkl. cukru
250 ml serka mascarpone
150 ml śmietany 30% (ubitej na sztywno z
2 śmietan-fixami)

1. Jagody zagotować z cukrem, przetrzeć przez sito.
2. Żelatynę wsypać do 1-2 łyżek wody, wymieszać i poczekać, aż stężeje. Następnie rozpuścić ją w mikrofali (ok. 20 sek.) lub w kąpieli wodnej (pojemnik z żelatyną umieścić na miseczce z gorącą wodą)
3. Żelatynę połączyć z jagodami i dokładnie wymieszać, by nie zostały niemiłe grudki żelatynowe).
4. Pozostawić do stężenia (w lodówce) (tą frużelinkę najlepiej przygotować wcześniej)

5. Stężałą masę rozmiksować z serkiem maskacrpone i  ubitą śmietaną z fixami


Ganache: (płynna czekolada)
1 tabliczka czekolady
150 ml śmietany 30%

1. Śmietankę zagotować.
2. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się w piękną aksamitną, jednolitą masę.


Składniki na ciasto: (u mnie 24 muffinki)
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
300 g mąki
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach
pół tabliczki gorzkiej czekolady utartej na grubym tarle
4 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

  1. Masło zmiksować na jasną puszystą masę, stopniowo wlewając olej. 
  2. Do tak przygotowanej masy dodać cukier, sól i ekstrakt waniliowy.  Miksować do momentu, aż masa zrobi się jaśniejsza. 
  3. Dodać jajka, a następnie na przemian mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i śmietanę (lub jogurt), cały czas miksując. 
  4. Dosypać kakao, a na końcu dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę. 
  5. Wszystko dokładnie wymieszać. 
  6. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych (najlepiej za pomocą dozownika do  lodów. 
  7. Piec w temperaturze 170ºC w termoobiegu ok. 20 minut. Po tym czasie  sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków, czy babeczki są gotowe. Należy wbić w ciacho patyczek. Jeżeli po wyjęciu jest suchy (nie oblepiony mokrym ciastem), oznacza, że muffinki są gotowe.
  8. To jeszcze nie koniec: W ostudzonych muffinach wydrążamy dziurkę (np. urządzeniem do wyjmowania gniazd z jabłek) i do dziurki wlewamy najlepiej ciepły chanache.
  9. Następnie ozdabiamy muffinkę zgrabnym esem-floresem z kremu (i ew. owocami)
Pyyyycha, pyyyycha i jeszcze raz pycha.
(Najlepiej smakuje z ciepłym ganache, ale zimnym kremem jagodowym)



9 komentarzy:

  1. super, piękne i smakowicie wyglądają, mustmake

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek cukinii zszokował mnie wręcz, ale po namyśle stwierdziłam, że to bardzo mądre bo też w swojej kuchni używam takich "myków". Muffiny wyglądają bosko i chylę czoła w stronę twórcy tego przepisu - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zjadłabym taka muffinkę :P i jeszcze ta czekoladowa niespodzianka w środku mniam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Cupcakes lubię pod każdą postacią, ale z kremem jagodowym uwielbiam
    U mnie również babeczki z kremem jagodowym więc zapraszam:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Za taką babeczkę można dużo oddać: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę mi napisać, jak zmiksować bita smietane z serkiem i masa jagodowa? w jakiej kolejnosci dodawać składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej najpierw rozmiksować frużelinę, następnie dodać serek mascarpone i utrzeć oba składniki na jednolitą masę. Na końcu połączyć całość z bitą śmietaną.

      Usuń
  7. Czy zamiast jagód mogę użyć borówek?

    OdpowiedzUsuń