Miałam nadzieję, że ten tort to specjalność, którą zachwycałam się u cioci w dzieciństwie. To niestety nie ten smak, ale i tak cudownie pyszny - co mu zrobić.
5 biszkoptów (tortownica 26cm)
10białek
10 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
100 g zmielonych orzechów laskowych i migdałów
1.2 białka
ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać aż rozpuści się cukier.
2. Wsypać 1 łyżkę mąki i
20 gram orzechów z migdałami, delikatnie wymieszać.
3.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Wlać ciasto do tortownicy i piec w 180 stopniach 10-12minut.
(Można upiec biszkopty pojedynczo ( ja zwykle piekę na raz 2 blaty, ponieważ jestem szczęśliwą posiadaczką 2 tortownic ) lub podzielić wszystkie składniki na 2 części, upiec 2 biszkopty i później je ewentualnie przeciąć na pół)
Masa jajeczna
10 żółtek
10 łyżek cukru
5,5 łyżek mąki pszennej
3 łyżeczki cukru waniliowego
340 ml mleka
200 g masła
1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w
garnku, następnie gotować powoli tak jak budyń mieszając do
zgęstnienia.
2. Ostudzić (najlepiej przykryć folią spożywczą, by nie
utworzył
się kożuch).
3.Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo
dodając chłodny budyń.
Krem śmietanowy
1/5 kremu budyniowego
1/5 kremu z bitej śmietany
500 g śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 4 łyżki cukru.
Składanie tortu
1 biszkopt orzechowy
1/5 kremu budyniowego
1/5 kremu z bitej śmietany
1 biszkopt orzechowy
1/5 kremu budyniowego
1/5 kremu z bitej śmietany
1 biszkopt orzechowy1/5 kremu budyniowego
1/5 kremu z bitej śmietany
1 biszkopt orzechowy
1/5 kremu z bitej śmietany na wierzchu
1/5 kremu budyniowego po bokach ciasta
Dekoracja:
20 dag płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Prosty, bez udziwnień. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńprezentuje sie cudownie :) pięknie wyszedł!
OdpowiedzUsuńWspaniały :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
Przymierzam się do tego tortu już kawał czasu, i ciągle nam jakoś nie po drodze... U Ciebie wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń100g orzechów i migdałów - czyli 100 gramów mieszniny - czy 100g tego i 100g tego?
OdpowiedzUsuń100 gram mieszaniny
Usuńdziękuję :)
Usuńcoś wspaniałego! gorąco polecam :-)
OdpowiedzUsuń