poniedziałek, 15 lipca 2013

Tort egipski

Miałam nadzieję, że ten tort to specjalność, którą zachwycałam się u cioci w dzieciństwie. To niestety nie ten smak, ale i tak cudownie pyszny - co mu zrobić.


  
 5 biszkoptów (tortownica 26cm)
10białek 

10 łyżek cukru 

5 łyżek mąki pszennej 

100 g zmielonych orzechów laskowych i migdałów



1.2 białka ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać aż rozpuści się cukier. 
2. Wsypać 1 łyżkę mąki i 20 gram orzechów z migdałami, delikatnie wymieszać. 

3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 
4. Wlać ciasto do tortownicy i piec w 180 stopniach 10-12minut.
 
(Można  upiec biszkopty pojedynczo ( ja zwykle piekę na raz 2 blaty, ponieważ jestem szczęśliwą posiadaczką 2 tortownic ) lub podzielić wszystkie składniki na 2 części, upiec 2 biszkopty i później je ewentualnie przeciąć na pół)
  
Masa jajeczna
10 żółtek 
10 łyżek cukru 
5,5 łyżek mąki pszennej 
3 łyżeczki cukru waniliowego
340 ml mleka 
200 g masła
 1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w garnku, następnie gotować  powoli tak jak budyń mieszając do zgęstnienia. 
2. Ostudzić (najlepiej przykryć folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch). 
3.Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.
 Krem śmietanowy
500 g śmietany kremówki 
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 4 łyżki cukru.


Składanie tortu
1 biszkopt orzechowy 1/5 kremu budyniowego 1/5 kremu z bitej śmietany 1 biszkopt orzechowy 1/5 kremu budyniowego 1/5 kremu z bitej śmietany 1 biszkopt orzechowy
1/5 kremu budyniowego
1/5 kremu z bitej śmietany 
1 biszkopt orzechowy 1/5 kremu z bitej śmietany na wierzchu  
1/5 kremu budyniowego po bokach ciasta


 Dekoracja:
20 dag płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni


8 komentarzy:

  1. Prosty, bez udziwnień. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje sie cudownie :) pięknie wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie
    http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  4. Przymierzam się do tego tortu już kawał czasu, i ciągle nam jakoś nie po drodze... U Ciebie wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 100g orzechów i migdałów - czyli 100 gramów mieszniny - czy 100g tego i 100g tego?

    OdpowiedzUsuń
  6. coś wspaniałego! gorąco polecam :-)

    OdpowiedzUsuń