No, jak zobaczyłam to ciasto w internecie, to zapragnęłam go z całego serca. Dziś pojawiło się niestety (bo miałam się odchudzać) na kuchennym stole.
Ciasto (duża blacha)
Ciasto (duża blacha)
6 białek
1,5 szkl. cukru
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1/3 szkl. oleju
1. Białka ubić na sztywno z cukrem.
2. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
2. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl. oleju
3. Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.
4. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej.
4. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej.
5. Na blachę wykładać na przemian ciemne i jasne ciasto.Wymieszać widelcem.
6. Piec 30 min. w 180 stopniach.
6. Piec 30 min. w 180 stopniach.
Krem:
660 ml śmietany (30%)
4 łyżki cukru pudru
4 śmietan-fixy
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i śmietan-fixy
Galaretka malinowa:
2 galaretki malinowe
1 szklanka malin (mogą być mrożone)
W 250 ml gorącej wody rozpuścić galaretki, schłodzić i dodać rozdrobnione (mogą być przetarte przez sito) maliny.
Ponadto:
Duża paka biszkoptów (okrągłych lub podłużnych)
1 szklanka mocnej kawy (z jednej łyżki kawy rozpuszczalnej)
Składanie:
1 szklanka mocnej kawy (z jednej łyżki kawy rozpuszczalnej)
Składanie:
1.Ciasto przekroić na
dwa placki. Na dolnym położyć śmietanę.
2. Na kremie ułożyć biszkopty nasączone w kawie (można je po ułożeniu polać obficie kawą (za pomocą łyżki).
3. Między ciastka wyłożyć tężejącą galaretkę.
2. Na kremie ułożyć biszkopty nasączone w kawie (można je po ułożeniu polać obficie kawą (za pomocą łyżki).
3. Między ciastka wyłożyć tężejącą galaretkę.
4. Przykryć drugim plackiem.
Musi być pyszne! Bardzo pomysłowe ciasto!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń