Z żalem żegnam się z truskawkami :(. Końcówkę sezonu należało obowiązkowo uczcić. Torcik truskawkowo - czekoladowy nadaje się na takie okazje: mocno owocowy smak + przepyszna pianka czekoladowa. mmmmmmmmmmmm
Składniki na tortownicę 26 cm.
A. Biszkopt o średnicy 26 cm
4 jajka
4 czubate łyżki mąki krupczatki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
B. Biszkopt o średnicy 22 cm
3 jajka
3 czubate łyżki mąki krupczatki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na puszystą sztywną pianę.
2. Dodać cukier i ubić ponownie.
3. Żółtka ubić z cukrem waniliowym na jasnożółtą masę i delikatnie, ale szybko połączyć z białkami.
4. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
5. Przelać do tortownic i piec w 200 stopniach ok. 15-17 minut na złotobrązowy kolor.
C. Mus truskawkowy
2 galaretki o smaku truskawkowym (najlepiej dr Oetkera)
250 gram truskawek
330 ml śmietany kremówki (30%)
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody.
Dodać roztarte blenderem truskawki do chłodnej niestężałej galaretki.
Galaretkę z truskawkami połączyć z ubitą na pianę śmietaną
D. Mus czekoladowy
200 gram czekolady (najlepiej gorzkiej)
200-300 ml śmietany 30%
1. Podgrzej śmietanę, nie zagotuj.
2. Wrzuć rozdrobnioną czekoladę do ciepłej śmietany.
3.
Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady w śmietanie.
Jeśli potrzeba, podgrzej mieszaninę, by się czekolada całkowicie
rozpuściła.
4. Ochłodź mieszaninę, włóż na jakieś 2 godz. do lodówki.
5. Gdy śmietana z czekoladą stanie się zimna, wyjmij ją i ubij na sztywno.
E. Poncz
1 szklanka gorzkiej mocnej herbaty (może być z alkoholem)
Składanie:
1. Na naponczowanym biszkopcie o średnicy 26cm ułożyć wokół rantu przepołowione truskawki (wewnętrzną częścią do formy)
2. Wylać mus czekoladowy.
3. Położyć blat o śred. 22 cm. Naponczować go.
4. Wylać mus truskawkowy.
5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed samym podaniem przyozdobić truskawkami (i ew. czekoladą)
To nie jest takie skomplikowane na jakie wygląda.
prezentuje się naprawdę świetnie! :)
OdpowiedzUsuń