Na Dzień Taty przygotowaliśmy z synem serce bezowe z przepysznymi słodziutkimi truskawkami. Mniam.
Składniki:
5białek
szczypta soli
szklanka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
150 ml śmietany 30%
10 truskawek (lub innych pysznych owoców)
chocolate ganache (do dekoracji)
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż całość będzie sztywna.( W razie potrzeby dolać parę kropelek soku z cytryny)
3. Na papierze do pieczenia narysować serce lub inny kształt, który chcemy uzyskać.
4. Za pomocą szprycy wyciskać wzór wypełniając go od konturów zewnętrznych do środka.
5.Piec 1,5 godz w 150 stopniach.
6. Ubić śmietanę (u mnie bez cukru) na sztywno.
7. Rozsmarować śmietanę po schłodzonej bezie.
8. Fantazyjnie rozrzucić owoce i polać w paski chocolate ganache.
Chocolate ganache
1 czekolady gorzka
100 ml śmietany kremówki
1. Kremówkę podgrzewamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się obu składników, schładzamy.
Jeju, ale piękna! :)
OdpowiedzUsuń