Chleba kupiliśmy za mało na weekend. Ponieważ nikomu się nie chciało pojechać do marketu, wykorzystałam sytuację i spróbowałam się z obwarzankami, mając w pamięci krakowskie specjały. Zabawa była przednia z tym zwijaniem - nawet mój syn się zaangażował. Nie są to może dzieła sztuki piekarskiej, ale smakują tak, jak powinny.
Składniki (na 10 - 12 bajgli)
1kg mąki
500 ml wody
20 gram drożdży
30 gram soli
20 gram cukru
Składniki (na 10 - 12 bajgli)
1kg mąki
500 ml wody
20 gram drożdży
30 gram soli
20 gram cukru
1.Mąkę przesiewamy do miski. Na środku kopczyka robimy duży "krater", do którego wrzucamy rozdrobnione drożdże, cukier i zalewamy ciepłą wodą delikatnie ją łącząc z drożdżami i niewielką ilością mąki. Gdy środek z drożdżami zacznie się burzyć (po ok. 15 min.), zagniatamy zaczyn z resztą mąki i solą. Trwa to około 10 minut.
2. Odstawiamy
ciasto do podwojenia jego ilości.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 - 12 równych części. Z każdej z nich formujemy ok. 0,5 metrowego węża, a następnie składamy go na pół i skręcamy obie części wokół siebie tworząc obwarzanki.
4. Zostawiamy do wyrośnięcia.
5. W szerokim rondlu gotujemy wodę
ze szczyptą soli i dwiema łyżkami cukru. Do gotującej się wody wrzucamy
wyrośnięte obwarzanki.Gotujemy
1 minutę. Odwracamy spodem do góry, znów gotujemy 1 minutę. Ugotowane wykładamy
na papierowe ręczniki i osuszamy.
6. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą, makiem, siemieniem lnianym lub sezamem.
6. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą, makiem, siemieniem lnianym lub sezamem.
7. Wsadzamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do
temperatury 250 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i
pieczemy jeszcze z 10-15 min.
piękne obwarzanki, moje ulubione smaki z południa
OdpowiedzUsuńBardzo mi ich brakuje po wyjeździe z Krakowa :)
OdpowiedzUsuńZawsze kiedy widzę gdzieś wózek z obwarzankami nie mogę się powstrzymać z kupieniem. Zawsze pyszne!
OdpowiedzUsuń