Ciasto ptysiowe:
1i 1/2 szklanki wody
6 łyżek masła
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka startego żółtego sera (20 dag)
1 łyżeczka soli
6 jajek
1. Wodę zagotować z masłem, serem i solą.
2. Do tak powstałej mikstury dosypać mąkę i mieszać ciągle gotując do momentu, aż masa stanie się jednolita, a ciasto zacznie odchodzić od boków garnka.
3. Odstawić do ostudzenia.
4. Do ciasta dodać jajka i wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta (może to zająć chwilę)
5. Włożyć ciasto do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać ciasteczka o średnicy ok. 5 cm na formę wyłożoną papierem do pieczenia. (wychodzi jakieś 4 - 5 form z piekarnika) (Można również dozować ciasto za pomocą małej łyżeczki)
6. Piec na złoty kolor ok.25 minut w 170 stopniach z termoobiegiem (190 stopni bez termoobiegu)
Farsz:
1 szklanka startego na grubych oczkach żółtego sera
1 pokrojona w kostkę papryka
1 drobno pokrojona cebula lub duży pęczek szczypiorku
1 puszka kukurydzy
2 drobno pokrojone filety z kurczaka usmażone z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem
1ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz do smaku
7. Wszystkie składniki wymieszać.
8. Ostudzone ptysie przekroić na pół i faszerować nadzieniem.
Jadło bardzo smaczne.
Muszą smakować wspaniale,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnie jadlam jeszcze takiej wersji koniecznie muszę spróbować;)
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego przepisu :-) przepyszne, goście nie mogli się nachwalić ;-) polecam serdecznie
OdpowiedzUsuń