niedziela, 12 maja 2013

mus czekoladowy



Jeśli nie masz nic na słodko, ale w lodówce znajdziesz śmietanę 30%, a z szafki wygrzebierz 2 tabliczki czekolady, to nie masz prawa cierpieć na niedobór cukru. Delikatny i przepyszny mus czekoladowy złagodzi Twe męczarnie.


Składniki:
 200 gram czekolady (najlepiej gorzkiej)
200-300 ml śmietany 30%

1. Podgrzej śmietanę, nie zagotuj.
2. Wrzuć  rozdrobnioną czekoladę do ciepłej śmietany. 
3. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady w śmietanie. Jeśli potrzeba, podgrzej mieszaninę, by się czekolada całkowicie rozpuściła.
4. Ochłodź mieszaninę, włóż na jakieś 2 godz. do lodówki.
5. Gdy śmietana z czekoladą stanie się zimna, wyjmij ją i ubij na sztywno. 
6. Serwuj w pucharkach z owocami (najlepiej kwaskowatymi).
Mus świetnie smakuje, gdy jest mocno schłodzony.


1 komentarz: