Jeśli
nie masz nic na słodko, ale w lodówce znajdziesz śmietanę 30%, a z
szafki wygrzebierz 2 tabliczki czekolady, to nie masz prawa cierpieć na
niedobór cukru. Delikatny i przepyszny mus czekoladowy złagodzi Twe
męczarnie.
Składniki:
200 gram czekolady (najlepiej gorzkiej)
200-300 ml śmietany 30%
1. Podgrzej śmietanę, nie zagotuj.
2. Wrzuć rozdrobnioną czekoladę do ciepłej śmietany.
3.
Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady w śmietanie.
Jeśli potrzeba, podgrzej mieszaninę, by się czekolada całkowicie
rozpuściła.
4. Ochłodź mieszaninę, włóż na jakieś 2 godz. do lodówki.
5. Gdy śmietana z czekoladą stanie się zimna, wyjmij ją i ubij na sztywno.
6. Serwuj w pucharkach z owocami (najlepiej kwaskowatymi).
Mus świetnie smakuje, gdy jest mocno schłodzony.
Szybkie, proste i pyyyyyszne!
OdpowiedzUsuń