czwartek, 15 sierpnia 2013

Kruche ciasto kruche i różane ciasteczka

W wolnych chwilach lubię czasem potestować. Wzięłam do badania przepis na dwa kruche ciasta. Byłam ciekawa, które wyjdzie bardziej kruche i lepsze w smaku. Zdecydowanie wygrało to, którego składniki poniżej podaję. (Przy okazji wypróbowałam nowe foremki i wyszły smakowite ciasteczka różane.)
  

Składniki
1,5 szklanki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
200 gram  zimnego masła
½ szklanki cukru
½ łyżeczki cukru waniliowego (ekstraktu waniliowego)
2 łyżki zimnej wody

1. Masło pokroić na drobne kawałki i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami.
2. Włożyć do lodówki na 30 minut.
3. Po ochłodzeniu rozwałkować i wycinać ciasteczka.
4. Piec 12 minut w 180 stopniach (do zarumienienia)


Zrobiłam podwójną porcję, ponieważ z powyższych składników można uzyskać niewielką ilość ciasteczek lub spód do ciasta na dużej prostokątnej blasze.

1 komentarz:

  1. ciasteczka zachwycają już samym widokiem - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń