W wolnych chwilach lubię czasem potestować. Wzięłam do
badania przepis na dwa kruche ciasta. Byłam ciekawa, które wyjdzie bardziej
kruche i lepsze w smaku. Zdecydowanie wygrało to, którego składniki poniżej
podaję. (Przy okazji wypróbowałam nowe foremki i wyszły smakowite ciasteczka
różane.)
Składniki
1,5 szklanki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
200 gram zimnego masła
½ szklanki cukru
½ łyżeczki cukru waniliowego (ekstraktu waniliowego)
2 łyżki zimnej wody
1. Masło pokroić na drobne kawałki i zagnieść szybko z
pozostałymi składnikami.
2. Włożyć do lodówki na 30 minut.
3. Po ochłodzeniu rozwałkować i wycinać ciasteczka.
4. Piec 12 minut w 180 stopniach (do zarumienienia)
Zrobiłam podwójną porcję, ponieważ z powyższych składników można uzyskać niewielką ilość ciasteczek lub spód do ciasta na dużej prostokątnej blasze.
ciasteczka zachwycają już samym widokiem - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń