No kto by pomyślał, że z cukinią można przygotować apetyczne spaghetti. Teraz już wiem i polecam ten przysmak.
Składniki:
1 nieduża młoda cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku (nawet 3)
3 łyżki śmietany 18%
1 podwójna pierś z kurczaka (myślę, że super by było też mięso mielone - ok. 300 g lub 1/2 laski kiełbasy)
20 dag sera żółtego o wyrazistym smaku, utartego na drobnych oczkach
sól i pieprz do smaku
1/2 paczki makaronu spaghetti
1. Cukinię umyć i ściąć wzdłuż na długie cienkie płaty obieraczką do ziemniaków (razem ze skórką).
2. Cebulę pokroić na duże piórka i zeszklić z czosnkiem na oliwie z oliwek.
3. Kiełbaskę pokroić na małą kostkę i podsmażyć. Połączyć z cebulą.
4. Do kiełbasy z cebulą dodać cukinię i smażyć 3-4 minuty, w każdym razie niezbyt długo, by nie straciła koloru i sprężystości.
5. Dodać śmietanę i 2/3 sera. Poczekać, aż powstały sos się nieco zagęści.
6. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
7. Serwować posypane resztą sera.
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń