środa, 30 stycznia 2013

filet z kurczaka z nadzieniem prawdziwkowym

Ponieważ w zamrażarce miałam jeszcze zachomikowane parę filetów z kurczaka, a smażona wersja już mi się znudziła, przygotowałam wersję light dla mojej rodzinki. Nadziałam kurczaka farszem z suszonych prawdziwków i serka. Wyszło przedelikatne danie - wykwintne - zaryzykuję stwierdzenie.



 Składniki:
4 duże filety z kurczaka
duża garść wcześniej namoczonych i ugotowanych z całą cebulą prawdziwków
2 łyżki sera (mielonego do sernika na przykład)
3 łyżki bułki tartej
1 jajko

sól 
pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka przyprawy typu "warzywko"

1. Grzyby i cebulkę odsączamy z wywaru, w którym je ugotowaliśmy i rozdrabniamy.
2. Mieszamy z serkiem, jajkiem i bułką tartą. Solimy i pieprzymy do smaku.
2. W mięsie wycinamy w środku kieszonkę. Fileta solimy, pieprzymy i naczosnkowujemy wewnątrz i na zewnątrz.
3. Wpychamy do kieszonek jak najwięcej farszu i spinamy fileta wykałaczką lub owijamy nitką tak, by nadzienie nie wypadło.
4. Rozkładamy filety w naczyniu żaroodpornym obsypanym "warzywkiem". Polewamy octem i zostawiamy na chwilę.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy przykryte filety na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej przez 20-30 minut.
6. Pieczeń świetnie smakuje z sosem grzybowym i knedliczkami - wiem, sprawdziłam


1 komentarz: