Trzeba było zrobić pączki... taki miałam kaprys.
Alkohol (wódka) w dość dużej ilości uratował je od wstrętnego tłustego smaku, a skórka cytrynowa nadała im przepysznego smaczku
Pączusie warte oponki na brzusiu ;)
Na ok. 15 pączków potrzebujemy:
3 szklanki mąki pszennej (może być trochę więcej)
40 g drożdży świeżych
250 ml mleka
6 płaskich łyżek cukru pudru
6 żółtek
4 łyżki masła
80ml mleka
4 łyżki spirytusu (ja dałam wódkę i ekstrakt pomarańczowy)
1 łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
40 g drożdży świeżych
250 ml mleka
6 płaskich łyżek cukru pudru
6 żółtek
4 łyżki masła
80ml mleka
4 łyżki spirytusu (ja dałam wódkę i ekstrakt pomarańczowy)
1 łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
konfitura z róży + dżem np. z czerwonej porzeczki (lub inny)
na lukier
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek cukru pudru
skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek cukru pudru
skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
oraz
olej lub smalec do smażenia (ok. 1 litra) - ja wymieszałam te tłuszcze
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (aż mieszanina się wyraźnie zburzy.
2.Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną puszystą masę.
3. Dodajemy skórkę z cytryny, alkohol, drożdże, mąkę i sól i roztopione, ale nie gorące masło.
4. Wyrabiamy ciasto. Gdyby kleiło się do rąk, można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od powierzchni, na której je wyrabiamy.
5. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją ilość (po ok. 1 godz) można je lekko rozwałkować.
6. Za pomocą np. filiżanki o dość dużej średnicy wycinamy kółka.
7. Na środek kółka wkładamy nieco konfitury pomieszanej z dżemem i zaklejamy ją łącząc brzegi ciasta i formując kulkę.
8. Pączka kładziemy klejeniem do dołu na stolnicy oprószonej mąką.
9. Czekamy, aż pączki podwoją swoją objętość.
10. Rozgrzewamy olej do 175 st. (można zrobić również test na pierwszym pączku - jeśli bardzo szybko ciemnieje, oznacza to, że mamy za wysoką temperaturę - będą surowe w środku) Wkładamy delikatnie pączki do oleju, czekamy, aż się zarumienią po jednej stronie i przekładamy je na drugą. Wyjmujemy cedzakiem i kładziemy na papierowym ręczniku.
11. W soku rozpuszczamy cukier puder i mieszamy miksturę. Polewamy pączki, posypujemy skórką pomarańczową.
U mnie pączki były wczoraj :) Musze przyznać, że Twoje wyglądają również smakowicie.
OdpowiedzUsuń