Potrzebowałam (na tortownicę o śred. 28 cm):
Na biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę cukru waniliowego
4 kopiaste łyżki mąki krupczatki
1. Białka oddzielić od
żółtek.
2. Ubijać białka ze szczyptą soli do
momentu, aż będą sztywne i błyszczące, a po odwróceniu miski masa nie poruszy
się.
3. Dodać cukier do
białek i ubijać, aż cukier się rozpuści.
4. W drugiej miseczce rozmiksować
żółtka z cukrem waniliowym (ekstraktem) i delikatnie połączyć je z
białkami.
5. Taraz delikatnie dodajemy mąkę z
proszkiem (ja mieszam wszystko mikserem na niskich obrotach, ale można zrobić
to łyżką).
6. Gotową masę przekładamy na
tortownicę wyłożoną (tylko od spodu) papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w termoobiegu w 180- 200
stopniach około 15-20minut, do momentu, aż biszkopt będzie
złotobrązowy.
Krem śmietanowo - mascarponowy
500 g serka mascarpone
500 g śmietany 30%
3 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
3 śmietan-fixy
1. Smietanę ubić na sztywno. Dodać śmietan-fixy i cukier puder.
2. Połączyć z serkiem mascarpone.
1/3 masy włożyć do szprycy i udekorować nią ciasto.
Krem truskawkowy:
250 ml truskawek (opcjonalnie soku truskawkowego)
2 budynie śmietankowego
3 łyżek cukru
1/2 kostki masła
1. Truskawki rozprażyć na wolnym ogniu, rozdrobnić (np. blenderem), dolać 250ml wody i masło. Poczekać, aż się wszystko rozpuści.
2. Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody.
3. Do gotującego się syropu truskawkowo - maślanego wlewać budyń i intensywnie mieszać do momentu, aż masa mocno zgęstnieje.
4. Nieco ostudzić i wylać na pierwszą warstwę masy śmietanowo - mascarponowej.
Składanie:
1. biszkopt
2. 1/3 masy śmietanowej
3. masa truskawkowa
4. 1/3 masy śmietanowej
5. szprycą i np. mandarynkami zdobimy tort
fajny posmak lata w środku zimy ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
Taki wręcz letni - mniam :)
OdpowiedzUsuń