środa, 23 stycznia 2013

torcik truskawkowy



Potrzebowałam (na tortownicę o śred. 28 cm):
Na biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę cukru waniliowego
4 kopiaste łyżki mąki krupczatki


1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Ubijać białka ze szczyptą soli do momentu, aż będą sztywne i błyszczące, a po odwróceniu miski masa nie poruszy się.
3. Dodać cukier do białek i ubijać, aż cukier się rozpuści.
4. W drugiej miseczce rozmiksować żółtka z cukrem waniliowym (ekstraktem) i delikatnie połączyć je z białkami.
5. Taraz delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem (ja mieszam wszystko mikserem na niskich obrotach, ale można zrobić to łyżką).
6. Gotową masę przekładamy na tortownicę wyłożoną (tylko od spodu) papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w termoobiegu w 180- 200 stopniach około 15-20minut, do momentu, aż biszkopt będzie złotobrązowy.


Krem śmietanowo - mascarponowy
500 g serka mascarpone
500 g  śmietany 30%
3 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
3 śmietan-fixy

 1. Smietanę ubić na sztywno. Dodać śmietan-fixy i cukier puder.
2. Połączyć  z serkiem mascarpone.
1/3 masy włożyć do szprycy i udekorować nią ciasto.

Krem truskawkowy:
250 ml truskawek (opcjonalnie soku truskawkowego)
2 budynie śmietankowego
3 łyżek cukru
1/2 kostki masła

1. Truskawki rozprażyć na wolnym ogniu, rozdrobnić (np. blenderem), dolać 250ml wody i masło. Poczekać, aż się wszystko rozpuści.
2. Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody.
3. Do gotującego się syropu truskawkowo - maślanego wlewać budyń i intensywnie mieszać do momentu, aż masa mocno zgęstnieje.
4. Nieco ostudzić i wylać na pierwszą warstwę masy śmietanowo - mascarponowej.

Składanie:

1. biszkopt
2. 1/3 masy śmietanowej
3. masa truskawkowa
4. 1/3 masy śmietanowej
5. szprycą i np. mandarynkami zdobimy tort 




2 komentarze: