Udało mi się okazyjnie kupić serek ricotta. Jeszcze nigdy go nie próbowałam. Przygotowałam z niego sernik - chyba nie zbezcześciłam włoskiego przysmaku, bo wyszedł pyszny ;), choć ciężko się go kroi.
Składniki:
Ciasto - tortownica 28 cm:
400 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g cukru
200 g miękkiego masła lub margaryny
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
Ser:
750 g ricotty
1 łyżka ekstraktu cytrynowego
2 jajka
1 szklanka cukru
cukier puder do posypania
1czekolada mleczna pokrojna w drobną kostkę (opcjonalnie)
400 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g cukru
200 g miękkiego masła lub margaryny
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
Ser:
750 g ricotty
1 łyżka ekstraktu cytrynowego
2 jajka
1 szklanka cukru
cukier puder do posypania
1czekolada mleczna pokrojna w drobną kostkę (opcjonalnie)
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść.
2. Ciasto podzielić na dwie części. Większą okleić spód i boki formy.
3. Ricottę mieszamy z cukrem, ekstraktem, jajkiem i pokrojoną czekoladą.
4. Masę serową wykładamy na przygotowane ciasto.
5. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i przykrywamy nim masę serową od góry starając się skleić boki z górnym ciastem. (Z resztek ciasta zrobiłam pseudo-ozdoby).
6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podajemy posypane
cukrem pudrem.
Piękne zdjęcie, a tarta bardzo kusząca!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)