piątek, 11 stycznia 2013

rogaliki z jabłkiem

Pychościowe wypieki drożdżowe? O tak! Super smaczne, choć pracochłonne rogaliki wypełnione pysznym, własnoręcznie przygotwanym musem jabłkowym, najlepsze z mlekiem.

 
Ciasto (na 3 blaszki z piekarnika):
30 gram drożdży
700 gram mąki (co najmniej)
8 łyżek cukru
1 szczypta soli
2 jajka
320 gram mleka
1/3 kostki masła
nadzienie:
1 słoik musu jabłkowego
 
na lukier:
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, podgrzanym, ale nie gorącym mlekiem, 3 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.

2. Dodać mąkę, jaja, roztopione masło, sól, zarabiać przez około 10 minut.(Mąkę należy dodawać sukcesywnie, aby ciasto po zarobieniu nie było klejące, odchodziło od ścianek miseczki, ale by miało konsystencję dość miękiej plasteliny)

3. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 1,5 godziny. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość co najmniej o połowę.
4. 1/4 ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm na kształt prostokąta.
5.  Przeciąć na pasy o szerokości ok. 10 cm i pociąć skośnie tak, by powstały trójkąty.
6. Trochę powyżej środka, bliżej szerszej części każdego trójkąta położyć łyżeczkę jabłek i zwinąć rozpoczynając od szerszej strony.
7.Położyć na formie i dać jeszcze ciastkom trochę podrosnąć.
9. Piec na rumiany kolor w 200 stopniach przez około 15 minut.
10. Polać wymieszanym cukrem z sokiem. 
Mmmm...

5 komentarzy:

  1. Przepiękne... mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetycznie wygladaja ! ja robie rogaliki z serka homogenizowanego. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękne rogaliki! też u nas w domu często robimy takie z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne rogaliki:) Z jabłkiem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis zapisałam,zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń