Najpyszniejszy sos, jaki kiedykolwiek próbowałam. Dzięki dobroci moich kochanych rodziców, moja piwnica wzbogaciła się o wspaniałe suszone borowiki. Miałam je wykorzystać dopiero w święta, ale co tam.
Użyłam:
dużej garści suszonych prawdziwków
1 małej cebuli
1,5 łyżki mąki
1 łyżki masła
1 łyżki masła
soli, pieprzu
1 kostki rosołowej warzywna
1 kostki rosołowej warzywna
2 łyżek śmietany 18%
ok. 1 litr wody
1. Grzyby moczyć co najmniej 2 godziny, a następnie gotować z cebulą i kostką warzywną pod przykryciem, do momentu, aż grzybki zmiękną.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Następnie dodać do wywaru z grzybów.
3. Mąkę delikatnie przygrzać na patelni z masłem (tylko tyle, by mąka straciła smak surowizny). Wsypać mąkę do garnuszka i dokładnie wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody.
4. Wlać mąkę z wodą do gotującego się wywaru z cebulką.
5. Doprawić do smaku (wg mojego gustu smakuje pysznie z dużą ilością pieprzu)
6. Gotować mieszając (np. trzepaczką) do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje.
7. Dodać śmietankę
7. Dodać śmietankę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz