czwartek, 1 listopada 2012

sos cytrynowy - lemon curd

Świetny, cytrusami pachnący, kwaskowato-słodki dodatek do ciasta, "smarówka" kanapkowa i wiele więcej w jednym. Zamierzam nim wykończyć właśnie stygnący sernik :)


Do przygotowania powyższej ilości sosu użyłam:
2 jajek
2 cytryn
60 g masła
1/3  szklanki cukru

1. Należy zetrzeć na malutkich oczkach skórkę z wcześniej wyparzonych cytryn, wycisnąć z nich sok.
2. Jajka wbić do rondelka i ubić nieco mikserem.
3. Dodać cukier, masło i skórkę i sok z cytryny.
4. Rondelek podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje i po przeciągnięciu przez środek rondelka łyżką, masa wyraźnie przez moment się rozdziela.

Sos wystudzić, przechowywać w lodówce - z tego, co wyczytałam, to nawet do miesiąca


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz