niedziela, 18 listopada 2012

niby gołąbki z sosem prawdziwkowym

Nie robię gołąbków zawijanych, bo jest z nimi dużo zachodu. Lubię potrawy w miarę szybkie i wystarczające na co najmniej pół nadchodzącego tygodnia. Proponuję więc moją wersję - bardziej zapiekankową, niż gołąbkową :)


Na 1 naczynie żaroodporne potrzebujemy: 
1/2 główki kapusty (może być więcej)
1 szklanki ryżu
1/2 kg mięsa mielonego
1,5 litra rosołu (2 kostki rosołowe lub  prawdziwy rosół)
1łyżeczka soli, pieprz do smaku 
1 jajko

1. Ryż delikatnie podgotować w rosole (ok. 5 minut)
2. Kapustę posiekać nożem na drobne wiórki.
3. Mięso mielone rozdrobnić.
4. Podgotowany ryż z rosołem wymieszać z kapustą i mięsem mielonym oraz solą, pieprzem i jajkiem.
5. Mieszaninę włożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
6. Podawać z sosem (np. prawdziwkowym)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz