niedziela, 28 października 2012

jabłecznik z kajmakiem i mascarpone

Ten weekend upłynął pod znakiem jabłek w kompozycji z kajmakiem i mascarpone. Pyszne to złożenie przyszło mi na myśl po analizie  potrzeb smakowych, które pojawiły się w niedawno w mojej głowie.


Użyłam:
Na biszkopty:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek krupczatki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczek cukru waniliowego
1 szczypta soli
1. Białka oddzielić od białek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Wsypać do piany cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać ok. 4 minuty.
3. Żółtka rozbić mikserem i wlać delikatnie do piany.
4. Wsypać do piany mąkę i proszek do pieczenia.
5. Na najniższych obrotach wymieszać całość do utworzenia jednolitej masy.
6. Przedzielić ciasto na pół i przelać do 2 form. Piec w 200 stopniach ok. 15 - 17 minut. 

Na warstwę jabłkową:
ok. 1,5 kg jabłek
2 galaretek pomarańczowych (mogą być inne)

1. Jabłka obrać, usunąć gniazda i wrzycić z ok. 1/2 szklanki wody do garnka i przesmażyć, uważając by się nie przypaliły.
2. Gorące rozprażone jabłka wymieszać dokładnie z galaretkami i wystudzić.


Na warstwę kajmakową:
1 puszkę masy kajmakowej
1 masło w temperaturze pokojowej

Masło utrzeć z masą kajmakową na jednolitą masę.

Na wierzch:
250 g serka mascarpone
330 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan-fixy cukier i mascarpone.

oraz
ok 300 gram ciasteczek typu petit buerre

Składanie ciasta:
Na 1 biszkopcie rozkładamy jabłka.
Rozkładamy ciasteczka jedno przy drugim, tak by jabłek nie było widać.
Rozsmarowujemy kajmak.
Kładziemy biszkopta.
Na wierzch za pomocą szprycy nakładamy masę z mascarpone.
Ozdabiamy np. cynamonem

Obiecuję, nie zawiedziecie się smakiem ;)

1 komentarz: