Poniżej przedstawiony przepis na gniotka jabłecznikowego jest do zrobienia przez każdego.
Zaczerpnęłam go od miłej koleżanki - blogerki, która niedawno odwiedziła moje podwoje.
Polecam - szczególnie, gdy masz za mało cukru we krwi, a w domu nie ma nic innego niż jabłka.
Składniki:
1 szklanka mąki
pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
170g zmrożonego masła
1,5 kg jabłek
łyżka cynamonu
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
170g zmrożonego masła
1,5 kg jabłek
łyżka cynamonu
1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i i dzielimy na 3 równe części (3 szklanki).
2. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach, nie odciskamy, dzielimy na 3 części.
3. Dno tortownicy o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
2. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach, nie odciskamy, dzielimy na 3 części.
3. Dno tortownicy o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
4. Wsypujemy na spód 1
szklankę suchych składników.
5. Rozkładamy połowę jabłek, posypujemy cynamonem.
6. Znowu sypiemy składniki suche, wykładamy warstwę
jabłek i składniki suche. Na samą górę ścieramy zmrożone masło na tarce o
grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na cieście.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 60 minut.
I słodkogłód załatwiony.
Świetny przepis a szarlotka...mmniam... przepyszna :))))))
OdpowiedzUsuńKarola