niedziela, 21 października 2012

sernik kokosowy 2

Super delikatny, super smaczny, super puszysty, super łatwy serniczek z mleczkiem i wiórkami kokosowymi.
Szczerze powiedziawszy mój zmysł smaku wychowany na chemii ledwo wyczuwa nutę kokosową w tym serniku - jednakże warto i tak zgrzeszyć - no ja nie jestem się w stanie powstrzymać.


Do jego przygotowania potrzebujemy:
1 wiaderko sera 
4 jajka
1 szklankę cukru + 3 łyżki do kokosu
1 puszkę mleczka kokosowego
3 łyżki mąki
1/3 kostki miękkiego masła do kokosu
100 g wiórków kokosowych
200 g kruchych ciasteczek (np. pełnoziarnistych)
1/3 kostki miękkiego masła do spodu

1. Ciasteczka rozbijamy na miał (lub ucieramy w mikserze do koktajlu).
2. Dodajemy masło, łączymy w jedną masę.
3. Wykładamy masę ciasteczkową na tortownicę o śred. 28 cm.
4. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania sera.

Masa serowa:
1. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, ubijamy jeszcze ok. 2 min.
3. Żółtka rozbijamy do momentu uzyskania jasnej pianki.
4. Ser w wiaderku mieszamy (najlepiej mikserem), dodajemy masę żółtkową.
5. Delikatnie łączymy ser z białkami. 
6. Dodajemy mąkę i rozmieszane mleczko kokosowe.
7. Wylewamy masę na spód ciasteczkowy.

8. Mieszamy wiórki z 3 łyżkami cukru i 1/3 kostki masła.
9. Rozkładamy kokos na masie serowej.

10. Pieczemy w kąpieli wodnej ok. 1 godz. w 150st.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz