Pyszny tort, na który miałam ogromną ochotę. Stęskniłam się trochę za masą maślaną. Nie zrezygnowałam jednak ze śmietany i malin.
Składniki
na 2 biszkopty makowe (tortownica 22cm)
4 jajka
4 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki maku suchego
(składniki dzielimy na 2)
na biszkopt czekoladowy
2 jajka
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka kakao
Przygotowanie każdego z 3 biszkoptów:
1. 2 białka oddzielamy od żółtek.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę.
3. Do białek wsypujemy 2 łyżki cukru i ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści.
4. Żółtka ubijamy w innej misce z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do białek wraz z 2 łyżkami krupczatki i 1 łyżką maku lub kakao (delikatnie całość mieszając).
5. Wylewamy masę na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Pieczemy 15-17 minut w 200 stopniach w termoobiegu.
Masa śmietanowa:
200 ml śmietany 30%
250 ml serka mascarpone
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru
2 garści malin
1.Śmietanę ubijamy na sztywno.
2. Dodajemy śmietan-fixy i cukier puder.
3. Przekładamy wewnętrzne blaty śmietaną i posypujemy malinami.
Masa kajmakowa
1 puszka kajmaku
1 masło w temperaturze pokojowaj
1. Masę kajmakową rozetrzeć mikserem, dodać masło i miksować do otrzymania jednolitej masy.
Tort ozdobiamy masą smarując na torcie nieregularne esy-floresy. Można posypać malinami i makiem.
pyszna kaloryczna bomba :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pyszny tort! Chętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuń