wtorek, 4 września 2012

tort makowy ze śmietaną i kajmakiem

Pyszny tort, na który miałam ogromną ochotę. Stęskniłam się trochę za masą maślaną. Nie zrezygnowałam jednak ze śmietany i malin.


Składniki
na 2 biszkopty makowe (tortownica 22cm)

4 jajka
4 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki maku suchego
(składniki dzielimy na 2)

na biszkopt czekoladowy

2 jajka
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka kakao


Przygotowanie każdego z 3 biszkoptów:
1. 2 białka oddzielamy od żółtek.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę.
3. Do białek wsypujemy 2 łyżki cukru i ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści.
4. Żółtka ubijamy w innej misce z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do białek wraz z 2 łyżkami krupczatki i 1 łyżką maku lub kakao (delikatnie całość mieszając).
5. Wylewamy masę na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Pieczemy 15-17 minut w 200 stopniach w termoobiegu.



Masa śmietanowa:

200 ml śmietany 30%
250 ml serka mascarpone
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru
2 garści malin


1.Śmietanę ubijamy na sztywno.

2. Dodajemy śmietan-fixy i cukier puder.


3. Przekładamy wewnętrzne blaty śmietaną i posypujemy malinami.



Masa kajmakowa

1 puszka kajmaku
1 masło w temperaturze pokojowaj


1. Masę kajmakową rozetrzeć mikserem, dodać masło i miksować do otrzymania jednolitej masy.




Tort ozdobiamy masą smarując na torcie nieregularne esy-floresy. Można posypać malinami i makiem.



2 komentarze: