Sezon jabłkowy rozpoczęty. W sadzie coraz więcej spadów - aż szkoda, żeby się zmarnowały. No nie, to nie u mnie. W ten weekend pachnie w domu cynamonem, karmelem i jabłkami - mniam. To miał być zwykły apple pie, ale go trochę podrasowałam.
Składniki:
ciasto kruche:
11/2 szklanki mąki
2 jajka
1/2 margaryny palmy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1. Wszystkie składniki zarobić i włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny.
2. Następnie rozkleić ciasto cienką warstwą na tartinkach, (około 12) nie zapominając o brzegach.
3. Piec ok 10 minut w 200 stopniach.
Nadzienie:
5 średniej wielkości jabłek obranych i pokrojonych w cienkie plastry.
co najmniej 1 łyżeczka cynamonu
1/2 puszki masy krówkowej
1/2 kostki masła
3 jajka
2 łyżki cukru
200 ml mleka
1. Masło rozpuścić z masą krówkową i cukrem na wolnym ogniu.
2. Dosypać cynamon i dolać zimne mleko.
3. Jajka nieco ubić i połączyć z z masą krówkowo - cynamonową.
4. Jabłka rozłożyć na podpieczonych tartinkach i polać do pełna powstałą masą.
5. Piec ok. 30 minut w 160 stopniach (aż nadzienie się zetnie).
Wow... wygląda rewelacyjnie! A czego użyłaś do dekoracji?
OdpowiedzUsuńPo prostu bitej śmietany i mięty
Usuń