sobota, 22 września 2012

paszteciki mięsne

Obiadowo-przekąskowa przyjemność z mięsa mielonego i dodatków w delikatnym cieście drożdżowym


Paszteciki fajnie smakują ciepłe, dlatego przygotowałam je jako alternatywę standardowego dania obiadowego. Użyłam ciasta drożdżowego i farszu na bazie mięsa mielonego.
Farsz:
600 g mięsa mielonego
1 papryka pokrojona w drobną kostkę
2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę i zeszklone na oleju (u mnie zwykle na wodzie)
10 dag sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 jajko
ok. 2 łyżeczkinsoli
spora szczypta pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
Podane składniki dokładnie wymieszać.

Ciasto:
40 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
100 ml ciepłej (nie gorącej) wody
4 szklanki mąki (co najmniej)
1 łyżeczka soli
100 g jogurtu naturalnego
3 jajka
5 łyżek masła
kminek do posypania pasztecików

1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki i cukier. Odstawić na 5-10 do podrośnięcia.
2. Do zaczynu dodać pozostałe składniki, dozując mąkę i ugniatając ciasto dotąd, aż będzie miało konsystencję miękkiej plasteliny, odchodziło od ścianek miski i nie kleiło się do palców.
3. Odstawić na ok. 1 godz. (aż podwoi swoją wielkość)

Przygotowanie pasztecików:
1. 1/4 ciasta delikatnie zarobić i rozwałkować cienko na kształt prostokąta o grubości ok. 2 mm. Na prostokącie jakieś 2 cm od dłuższego boku rozłożyć równolegle wałek farszu (zdj. 1).
2. Zawinąć ciasto wokół farszu tak, aby górna i dolna część ciasta na siebie nachodziła na spodzie. Odciąć resztę niepotrzebnego ciasta.
3. Powstały wałek pokroić pod kątem co ok. 4 cm.
4. Paszteciki rozłożyć na blasze, posmarować wodą (lub lekko rozmąconym białkiem), posypać kminkiem. Z resztą ciasta postępować identycznie
5. W tym momencie zwykle wstawiam ciasto drożdżowe do piekarnika rozgrzanego do 50 st. do podrośnięcia - nie dłużej niż 10 min. Potem zwiększam temperaturę i piekę w 190 st. ok. 15-20 min na złocisto-brązowy kolor.
Z przepisu wychodzi ok. 50 - 60 pasztecików tj 3 blachy z piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz