Fajne, lekkie ciasto na bazie jogurtu lub śmietanki 18% (jak kto woli). Takie tam coś miłego dla podniebienia.
Składniki na dużą blachę:
A. Biszkopt:
5 jajek L
5 kopiastych łyżek mąki krupczatki
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną błyszczącą masę, dodać cukier i cukier wan. - nadal ubijać, aż cukier się całkowicie połącz z białkami.
3. Żółtka nieco rozbełtać i delikatnie połączyć z białkami.
4. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach z resztą masy.
5. Wylać ciasto na formę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia.
6. Piec 17 min w 190 stopniach.
B. Masa (nie)serowa:
7-8 białek (jaja L)
1,5 szkl. cukru
3 duże jogurty greckie lub śmietany 18%
2 budynie śmietankowe (4 łyżki mąki ziemniaczanej)
1 cukier waniliowy
skórka i sok z 1/2 cytryny
1 szklanka jagód (mrożonych) obtoczonych w mące
7. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
8. Białka delikatnie połączyć z jogurtami.
9. Masę wylać na upieczonego biszkopta.
10. Posypać jagodami.
11. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 st. piekarnika. Piec ok. 45 min.
Bardzo smacznie wygląda :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńa co sie robi z budyniami?
OdpowiedzUsuńuups, przeoczyłam - mąkę ziemniaczaną (lub budynie) łączy się z ubitymi białkami i jogurtem
Usuń