środa, 1 kwietnia 2015

babeczki bakaliowe

Już czas na tradycyjne babki drożdżowe! Z duuuuużą ilością aromatycznych bakali, marcepanem i migdałami. (Dlaczego jestem takim łakomczuchem?)
Z przepisu, który zaproponuję poniżej wyszło mi 6 pysznych miniaturkowych babeczek i jedna średniej wielkości. Są bardzo aromatyczne i takie świąteczne :)


Składniki:
400 g mąki
10 g świeżych drożdży
4 żółtka 
100 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
szczypta soli
ok. 200 mleka
70 g masła
skórka otarta ze świeżej cytyryny
garść pokrojonych nieco i uprażonych bez skórki migdałów
100 g marcepanu pokrojonego w małe kosteczki
spora garść rodzynek
spora garść żurawiny (rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę,aby nieco napęczniały)
pół słoiczka skórki cytrynowej




1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej zagłębienie.
2. 100 ml ciepłego mleka wlać do zagłębienia.
3. Do mleka wsypać cukier i rozkruszone drożdże
4. Lekko wszystko pomieszać z niewielką ilością mąki z brzegów i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
5. Masło rozpuścić.
6. Gdy drożdże wyraźnie urosną, dosypać sól, rodzynki, żurawinę, dodać skórkę, migdały, marcepan  i niegorące masło oraz ekstrakt. 
7. Wszystko zagnieść na miękką ale jednolitą masę dolewając stopniowo resztę mleka (ma dość nietypową konsystencję, jak na drożdżowe ciasto, jest klejące, jednakże odchodzi od boków miski, gdy się wyrabia)
8. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 1-2 godz. (aż podwoi swoją ilość)
9. Przełożyć do foremek.
10. Pozostawić do wyrośnięcia jeszcze ok. 30 min.
11. Włożyć formy do piekarnika (tak, zimnego).
12. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok. 20 - 30 minut, aż staną się złocisto rumiane. (jeśli ciasto robicie w jednej foremce, może potrzebować nieco więcej czasu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz