środa, 22 kwietnia 2015

Zapiekanka makaronowa - pycha

Udało mi się przyrządzić wyśmienitą zapiekankę - aromatyczną i baardzo smaczną. Moje chłopaki się zajadały. 


 Składniki do dużego naczynia żaroodpornego:
500 g makaronu penne (lub innego)
laska kiełbasy podwawelskiej
1 puszka pomidorów
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por
1 marchewka
1 mała cukinia
150 ml śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz
1  łyżka ziół prowansalskich
kilka liści bazylii
20 dag sera (najlepiej twardego)

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie (2 łyżeczki) wg przepisu na opakowaniu.
2. Kiełbasę, pora i marchewkę pokroić na cienkie talarki.
3. Cebulę pokroić w piórka.
4. Paprykę pokroić w grubą kostkę.
5. Małą cukinię przekroić wzdłuż, a następnie na dość cienkie  półtalarki.
6. Kiełbasę i cebulę posoloną 1 szczyptą soli podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
7. Gdy kiełbasa się przyrumieni dorzucamy marchewkę, pora i paprykę, dosypujemy 1 łyżeczkę soli i pieprzymy.
8. Smażymy wszystko ok. 2-3 minuty (aby  warzywa pozostały jędrne i w ładnym kolorze)
9. Wrzucamy całość do dużej miski.
10. Na patelni (na której wcześniej smażyliśmy pozostałe warzywa) redukujemy nieco pomidory z puszki i dodajemy je do pozostałych warzyw z kiełbasą.
11. Dosypujemy do miski przelany zimną wodą makaron. Mieszamy całość delikatnie.
12.  Śmietanę mieszamy z ziołami  prowansalskimi, podartą bazylią i jajkami, dodajemy do reszty składników i mieszamy.
13. Całość przekładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
14. Posypujemy serem startym na cienkich oczkach tarki.
15. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Wychodzi na prawdę smaczna biesiada, polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz