Jeśli chciałbyś w końcu poświętować wiosnę, to zapraszam na owocowy, soczysty torcik ptysiowy z brzoskwiniową wkładką. Lekki (nie licząc masła w cieście), no i palece lizać.
Składniki na tortownicę 24
Składniki na tortownicę 24
1 szkl. wody
1 szkl.mąki
1/3 kostki masła
4 jajka
2. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać jajka i dobrze ze sobą połączych.
3. Ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na dwóch formach (posmarowanych od dołu i po bokach masłem lub margaryną)
4. Piec w 180 st. z termoobiegiem około 25-30min.
5. Przygotować krem jogurtowy wg przepisu na opakowaniu (zamiast wody użyć soku z brzoskwiń)
6. Krem wymieszać brzoskwiniami.
7. Na ostudzony krążek wykładamy krem. Przykładamy drugim krążkiem. Odkładamy do stężenia do lodówki na co najmniej 1 godz.
8. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Polecam, pycha :)
jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ptysiowego - chyba muszę nadrobić zaległości:)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje i na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSame smakołyki! Torcik idealny na cieplutką wiosnę :)
OdpowiedzUsuńswietne ciasto na lato i wyglada tak lekko :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, uwielbiam takie wypieki.
OdpowiedzUsuń