piątek, 15 maja 2015

Torcik ptysiowy

Jeśli chciałbyś w końcu poświętować wiosnę, to zapraszam na owocowy, soczysty torcik ptysiowy z brzoskwiniową wkładką. Lekki (nie licząc masła w cieście), no i palece lizać. 


Składniki na tortownicę 24
1 szkl. wody
1 szkl.mąki
1/3  kostki masła
4 jajka


 Na masę:
krem jogurtowy dr Oetkera
150 ml jogurtu naturalnego (jak w przepisie na opakowaniu)
1 puszka brzoskwiń, z czego
250 ml soku zamiast wody do kremu jogurtowego (jeśli soku jest mniej niż 250 ml, należy dolać wody.
brzoskwinie z puszki pocięte w kostkę
 1. Masło rozpuścić z wodę, dodać mąkę, mieszać i podgrzewać dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka.
2. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać jajka i dobrze ze sobą połączych.
3. Ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na dwóch formach (posmarowanych od dołu i po bokach masłem lub margaryną)

4. Piec w 180 st. z termoobiegiem około 25-30min.
5. Przygotować krem jogurtowy wg przepisu na opakowaniu (zamiast wody użyć soku z brzoskwiń)
6. Krem wymieszać brzoskwiniami.
7. Na ostudzony krążek wykładamy krem. Przykładamy drugim krążkiem. Odkładamy do stężenia do lodówki na co najmniej 1 godz.
8. Przed podaniem  można posypać cukrem pudrem.
Polecam, pycha :)

6 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ptysiowego - chyba muszę nadrobić zaległości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje i na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Same smakołyki! Torcik idealny na cieplutką wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. swietne ciasto na lato i wyglada tak lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda, uwielbiam takie wypieki.

    OdpowiedzUsuń