środa, 15 kwietnia 2015

Na nadmiar białek? - Kokosanki z czekoladą

Wciąż zastanawiam się co zrobić z białkami, które często odstawiam do lodówki na później po przygotowaniu ciasta kruchego. Rozwiązaniem problemu są:
a) bezy lub
b) kokosanki - jeszcze do tego z czekoladą... Ten podpunkt jest banalny do wykonania, piecze się krótko i smakuje łasuchom.


Składniki: (dwie blachy z piekarnika)
200 g wiórków kokosowych
150 g cukru
5 białek
1 cukier waniliowy
50 g czekolady

1. Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy w kąpieli wodnej na pianę. (Metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą)
2. Dosypujemy kokos, mieszamy.
3. Za pomocą łyżeczki namoczonej w zimnej wodzie rozkładamy na formie pokrytej papierem do pieczenia małe góreczki, pozostawiając ok. 2 cm między ciastkami, ponieważ nieco urosną.
4.  Pieczemy ok 15-20 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz