czwartek, 2 kwietnia 2015

To ciasto ma na Ciebie oko :)

Odkryłam ostatnio bardzo ciekawie wyglądające ciasto. Ono ma oczy (podobno bawoła lub sowy)!
Musiałam sprawdzić jego fotogeniczność i właśnie je przygotowałam. Powiem szczerze, że oprócz ciekawego wyglądu ma ten słodycz wyjątkowo dobry smak. 
(Jest dość pracochłonne - niestety.)

Składniki: (na dużą prostokątną blachę)
Ciasto kruche na spód i sowie oczy (bawole oczy)
500 g mąki
350 g masła z lodówki (pociętego na drobne kawałki)
150 g cukru pudru
5 żółtek
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
1 szczypta soli
1 łyżka ciemnego niesłodzonego kakao (do 2/3 ciasta)
(dla lepszego zarobienia ciasta opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki zimnej wody)


Nadzienie do sowich oczu
300 g twardej marmolady ( u mnie słoiczek konfitury z róży + konfitura z pigwy)
Ciasto z kakao rozwałkować (najlepiej na silikonowej macie
Warstwa kokosowa
5 białek
200 g wiórków kokosowych
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
Masa śmietanowa
600 ml śmietany
200 ml mleka

1 śnieżka
3 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Biszkopt
4 jajka
4 kopiate łyżki mąki krupczatki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Polewa czekoladowa
200 g czekolady
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła

1. Ze składników na kruche zagnieść ciasto.
2. Do 2/3 ciasta dodać kakao.
3. Odłożyć do lodówki na co najmniej 1/2 godz.
4. Ciastem bez kakao wyłożyć blachę, ponakłuwać je widelcem i z powrotem włożyć na chwilę do lodówki. (zdj. 1)

5. Przygotować warstwę kokosową: Ubić białka z solą na sztywno.
6. Dodać cukier i ubijać białka do momentu ich rozpuszczenia.
7. Dodać delikatnie kokos i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

8. Na kruche ciasto wylać białka z kokosem i piec w 170 stopniach 25 minut. (zdj. 2)

9. Na macie silikonowej rozwałkować ciasto z kakao na prostokąt o długości takiej jak nasza blacha.
10. Ciasto podzielić na paski o szerokości ok. 8 cm.
11. Na środku pasa wyłożyć dość duży "pagórek" marmolady. (patrz zdjęcie 3) - dobrze by było zostawić ze 3 łyżki marmolady do posmarowania warstwy kokosowej przed umieszczeniem "oczu" na kokosie.
12. Zwinąć pas w rulon i przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. (zdj. 4,5)
13. Tak samo postąpić przy pozostałych pasach.
14. Piec wałki w 180 stopniach ok. 15 - 20 minut.
15. Po wystudzeniu przełożyć w równych odstępach i bardzo delikatnie na bezę kokosową, posmarowaną resztką marmolady. (zdj.6)

16. Żelatynę rozpuścić w 2/3 szkl. gorącej wody, wystudzić.
17. Śmietanę ubić na sztywno. 
18. Dodać cukier (można go dodać mniej niż 4 łyżki)
19. Śnieżkę ubić z mlekiem.
20. Połączyć śmietanę ze śnieżką.
21. Do wystudzonej żelatyny dodać trochę masy śmietanowej, wymieszać,  a następnie wlać miksturę do reszty śmietany.
22. Masę śmietanową wylać na pagórki ułożone na kokosie.

23. Jeszcze tylko biszkopt: Białka oddzielić od żółtek.
24. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną błyszczącą masę, dodać cukier i cukier wan. - nadal ubijać, aż cukier się całkowicie połącz z białkami.
25. Żółtka nieco rozbełtać i delikatnie połączyć z białkami.
26. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach z resztą masy.
27. Wylać ciasto na formę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia.
28. Piec 17 min w 190 stopniach.

29. Wystudzony biszkopt położyć na śmietanie. (zdj.7)
30. Polać wystudzonym ganachem:
31. Śmietanę rozgrzać, wrzucić do niej czekoladę, poczekać aż się całkowicierozpuści, wymieszać.


Zainspirował mnie smakowity blog o przesłodkiej nazwie "Rozczochrane okruszki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz