czwartek, 19 marca 2015

Ciasto na pizzę

Proponuję całkiem przyzwoite ciasto na pizzę. U mnie wystarcza na dwie pizze o śred. 28 cm oraz jedną na dużą blachę z piekarnika.


Składniki:
800 g mąki
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
7 łyżek oliwy
5 łyżek mleka
1 szklanka ciepłej wody

1. Do miski wsypać całą mąkę.
2. Zrobić w niej duże zagłębienie.
3. Podgrzać nieco mleko, aby było delikatnie ciepłe.
4. Wrzucić do niego drożdże i cukier. Wymieszać.
5. Przelać do zagłębienia w mące i nieco pomieszać z niewielką jej ilością. Poczekać ok. 10-15 minut, aż rozczyn zacznie się burzyć.
6. Dodać sól, oliwę i wodę.
7. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
8. Wyrobić ciasto na stolnicy tak, by było miękkie, ale samo odczepiało się od rąk.
9. Gdyby okazało się za twarde należy dodać trochę ciepłej wody.
10. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (w misce pod przykryciem z wilgotnej szmatki). Podwojenie ilości trwa ok. 1-1,5 h.
11. Po uformowaniu ciasta w odpowiednie pizze dodać dodatki i pozostawić na małą chwilę, by drożdże znów zaczęły nieco pracować (15 min.)
12. Piec ok. 15 - 20 min. do zarumienienia w 200 stopniach (180 termoobieg)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz