Ostatnio nachodzi mnie ochota na ciasta z nadzieniem owocowym. Taka wczesnowiosenna fanaberia.
Przyszła więc kolej na sok przecierowy w formie masy maślanej i piankę truskawkową do tego.
Tak to wyglądało i nawet całkiem przyzwoicie smakowało.
Składniki: (na dużą prostokątną blachę)
Biszkopt:
4 jaka (L)
5 czubatych łyżek mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
oraz
sok z 1/2 cytryny z łyżką cukru u 1/2 szkl. wody - jako poncz do biszkoptu
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
2. Dodajemy cukier oraz cukier
waniliowy i nadal ubijamy.
3. Dodajemy lekko
ubite żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Delikatnie łączymy ciasto.
5. Pieczemy w 180º (termoobieg) 17 minut. Wystudzamy.
6. Ponczujemy.
6. Ponczujemy.
Masa z sokiem przecierowym:
1 l soku przecierowego (np. Kubusia)
120 g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
sok z 1 cytryny
6 łyżek cukru pudru
250 g masła w temp. pokojowej
6. 700 ml soku zagotowujemy.
7. W reszcie soku rozpuszczamy mąkę z cukrem waniliowym.
8. Wlewamy do gotującego się soku i przygotowujemy coś w rodzaju gęstego kisielu.
9. Pozostawiamy do ostygnięcia przykrywając od góry folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni masy.
10. Studzimy.
11. Masło rozcieramy z cukrem na puszystą masę.
12. Dodajemy łyżka po łyżce wystudzony kisiel przecierowy.
13. Masę przekładamy na biszkopt i chłodzimy w lodówce ok. 1-2 godz.
Lekka masa galaretkowo - śnieżkowa
2 galaretki truskawkowe (cytrynowe)
sok z 1/2 cytryny
350 ml wrzątku
2 Śnieżki
2 szklanki mleka
13. We wrzątku rozpuszczamy galaretki, a następnie je wystudzamy.
14. Śnieżki ubijamy z mlekiem na sztywną piankę.
15. Delikatnie łączymy z lekko tężejącą galaretką.
16. Wylewamy na masę przecierową.
17. Wkładamy do lodówki do stężenia. (potrwa to ok. 1-2 godz.)
Przed podaniem można posypać startą na tarce do warzyw czekoladą.
Przed podaniem można posypać startą na tarce do warzyw czekoladą.
Dlaczego jestem takim niepoprawnym łasuchem?
Pomysł na przepis zaczerpnięty z bloga "Słodkie rewolucje"
pyszne i apetycznie wyglądające ciacho; pozdrawiam
OdpowiedzUsuńśliczne te ciasto i zaczyna krolowac na blogach :)
OdpowiedzUsuńO, a ja dzisiaj kupiłam Kubusia, bo też nabrałam chęci na to ciasto :) Pięknie zaprezentowane! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu cudownie :)
OdpowiedzUsuń