piątek, 13 marca 2015

Przecierowe smakołyki - Kubuś górą

Ostatnio nachodzi mnie ochota na ciasta z nadzieniem owocowym. Taka wczesnowiosenna fanaberia.
Przyszła więc kolej na sok przecierowy w formie masy maślanej i piankę truskawkową do tego.

Tak to wyglądało i nawet całkiem przyzwoicie smakowało.




Składniki: (na dużą prostokątną blachę)
 Biszkopt:
4 jaka (L)
5 czubatych łyżek mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
oraz
sok z 1/2 cytryny z łyżką cukru u 1/2 szkl. wody - jako poncz do biszkoptu
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
2. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy  i nadal ubijamy.
3. Dodajemy lekko ubite żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Delikatnie łączymy ciasto.
5. Pieczemy w 180º (termoobieg) 17 minut. Wystudzamy.
6. Ponczujemy.
Masa z sokiem przecierowym:
 1 l soku przecierowego (np. Kubusia)
120 g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
sok z 1 cytryny
6 łyżek cukru pudru
250 g masła w temp. pokojowej

6. 700 ml soku zagotowujemy.
7.  W reszcie soku rozpuszczamy mąkę z cukrem waniliowym.
8. Wlewamy do gotującego się soku i przygotowujemy coś w rodzaju gęstego kisielu.
9. Pozostawiamy do ostygnięcia przykrywając od góry folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni masy.
10. Studzimy.
11. Masło rozcieramy z cukrem na puszystą masę.
12. Dodajemy łyżka po łyżce wystudzony kisiel przecierowy.
13. Masę przekładamy na biszkopt i chłodzimy w lodówce ok. 1-2 godz.

Lekka masa galaretkowo - śnieżkowa
 2 galaretki truskawkowe (cytrynowe)
sok z 1/2 cytryny
350 ml wrzątku
2 Śnieżki
2 szklanki mleka

13. We wrzątku rozpuszczamy galaretki, a następnie je wystudzamy.
14. Śnieżki ubijamy z mlekiem na sztywną piankę.
15. Delikatnie łączymy z lekko tężejącą galaretką.
16. Wylewamy na masę przecierową.
17. Wkładamy do lodówki do stężenia. (potrwa to ok. 1-2 godz.)

Przed podaniem można posypać startą na tarce do warzyw czekoladą.
Dlaczego jestem takim niepoprawnym łasuchem?


Pomysł na przepis zaczerpnięty z bloga "Słodkie rewolucje"

5 komentarzy:

  1. pyszne i apetycznie wyglądające ciacho; pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne te ciasto i zaczyna krolowac na blogach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, a ja dzisiaj kupiłam Kubusia, bo też nabrałam chęci na to ciasto :) Pięknie zaprezentowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda po prostu cudownie :)

    OdpowiedzUsuń