niedziela, 22 marca 2015

Filety z kurczaka w pestkach dyniowych

Filet z kurczaka w formie kotleta, ale nieco inaczej niż zwykle, bo w cieście naleśnikowym i duużej ilości pestek z dyni. Nie dość, że ślicznie wygląda, to jeszcze jest bardzo delikatny i wyjątkowo soczysty. Mniam.


Składniki:
2 duże filety
100 gram pestek z dyni
1 jajko
100 gram mąki (lub nieco więcej - ciasto musi być gęste)
70 ml mleka
2 szczypty proszku do pieczenia
duża szczypta soli do ciasta
sól, pieprz do fileta
olej do smażenia

1. Filety umyć i przeciąć wzdłuż na cieńsze kawałki. Można je delikatnie rozbić (wkładając do grubego worka)
2. Oprószyć solą i pieprzem.
3. W misce przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli z podanej ilości wyjdzie rzadkie ciasto, należy dodać mąki, by konsystencja przypominała gęstą śmietanę.
4. Do głębokiego talerza wsypać pestki dyni.
5. Filety maczać w cieście, obtaczać w dyni i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Piec na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia. 
A potem ... wyżera.


1 komentarz:

  1. Przepis baaardzo podobny do mojego :) http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com/2015/03/piers-z-kurczaka-w-pestkach-dyni.html
    Pyszna sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń