niedziela, 19 stycznia 2014

Ziemniaki się obroniły

Nie przepadam za ziemniakami w typowej obiadowej postaci. Tym razem dałam im jednak jeszcze jedną szansę. W formie puree na zapiekance smakują wyśmienicie! - No nie spodziewałam się aż tak miłego zaskoczenia. 
Przygotowałam wariację do tzw. shepherd's pie.
Podstawą dania są mięso mielone, warzywa różne, no i oczywiście ziemniaki.


Składniki: (na 1 dużą zapiekanę lub 8 kokilek)

Puree
1,5 kg ziemniaków
15ml mleka
50g masła 
szczypta gałki muszkatołowej
30 dag sera (15 dag sera startego na małych oczkach do puree, 15 dag starte na dużych oczkach - do mięsa)

0,8 kg mięsa mielonego
2 jajka
1/2 szklanki bułki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka

2 duże pomidory
0,5 kg cukinii (młodej najlepiej)
20 dag grzyby (opcjonalnie)
sól
pieprz
zioła prowansalskie

1. Ziemniaki ugotować z solą. 
2. Przecisnąć przez praskę, dodać mleko, masło, gałkę i ser. 
3. Wymieszać.

4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na oleju ze szczyptą soli (ja podduszam na wodzie).
5. Mięso mielone wymieszać z łyżeczką soli i dużą szczyptą pieprzu, cebulą jajkami, bułką tartą, resztą sera i pokrojoną na w małe paseczki papryką.
6. Trochę razem podsmażyć - jakieś 5-7min. (aby nie trzeba było długo zapiekać).
7.  Tak przygotowane mięso wyłożyć na dnie naczynia do zapiekania.
8. Na wierzchu rozłożyć plastry cukinii (posolić,popieprzyć), i plastry pomidora (posypać ziołami prowansalskimi.
9. Na koniec rozłożyć na całej zapiekance puree (np. za pomocą szprycy)
10. Piec w 175 stopniach ok. 15-20 minut. Ziemniaki muszą się z wierzchu lekko zarumienić.
Potem to można się już tylko delektować. 




4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki, nie mogą się nie udać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej zapiekance ziemniaki zawsze się obronią ;) Ja gdy przygotowuję zapiekankę pasterską do puree dodaję musztardy francuskiej (z widocznymi ziarnami gorczycy). Całkiem inny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń