niedziela, 26 stycznia 2014

Po prostu amoniaczki-chrupaczki

Na Dzień Babci i Dziadka przygotowaliśmy z synem serca amoniakowe. 
Może to nie wykwintny specjał, ale da się nim zadowolić miłośników słodkiego. No ciastka i tyle. Do chrupania w sam raz.


Składniki (8 blach z piekarnika)
1 kg mąki
250 g masła
1 szklanka cukru do ciasta
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szkl. jogurtu lub śmietany
3 łyżeczki amoniaku
3 jajka

1. Mąkę połączyć z masłem.
2. Amoniak rozpuścić w jogurcie (lub śmietanie)
3. Jaja roztrzepać z cukrem i dodać do reszty składników.
4. Zagnieść ciasto. Trwa to dość długo - jakieś 5 min.
5. Gdy ciasto stanie się jednolite, należy włożyć je na ok. 30 min. do lodówki.

6. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. 
7. Wycinać ciasteczka o wybranym kształcie i kłaść na blachach.
8. Każde ciasteczko można pomalować rozkłóconym jajkiem i posypywać cukrem (do miseczki nasypać cukru i posmarowane jajkiem ciastka wkładać do niej, aby się oblepiły - takie są najlepsze)

Piec w 180 stopniach ok. 15 min. (aż zaczną się lekko rumienić)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz