Takie tam smakołyki zawitały na naszym stole ostatnio. Lekkie, pyszne. Polecam wszystkim tym, którym znudziły się już standartowe panierowane kotleciochy.
Składniki:
4 piersi z kurczaka
8 -12 plastrów sera (może być gouda)
duży pęczek pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek (pietruszkę z oliwą zblenderować na jednolitą pastę, posolić szczyptą soli)
1 średnia cebula
sól
pieprz
1 szklanka płatków kukurydzianych do panierki (rozdrobnione na mniejsze kawałeczki)
ok. 2 łyżki oleju do posmarowania rolad
1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ze szczyptą soli.
2. Każdą pierś z kurczaka rozbić między dwoma dużymi arkuszami folii spożywczej na cienkie płaty.
Górną folię zdjąć.
3. Posolić i popieprzyć mięso.
4. 1/4 pasty z pietruszki rozetrzeć po mięsie pozostawiając ok. 1,5 cm rantu z każdej strony.
5. Posypać równomiernie 1/4 cebulki.
6. Na paście rozłożyć ser.
7. Przy pomocy folii, na której leży filet, zwinąć roladkę. Posolić i popieprzyć ją z wierzchu.
8. Rozdrobnić płatki kukurydziane (corn flakes): włożyć ok. szklankę płatków do worka i przejechać je kilka razy wałkiem do ciasta.
9. Roladki posmarować oliwą i obsypać corn flakes'ami.
10. Wszystkie tak przygotowane roladki włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
11. Serwować przekrojone po skosie na pół.
Super pomysł! Dobre a zarazem lekkie, bez smażenia.
OdpowiedzUsuńjak pysznie !
OdpowiedzUsuń