piątek, 10 kwietnia 2015

Pascha a'la Frankfurter Kranz

Ogromnie marzyłam o tym, by przygotować wieniec frankfurcki - z typowym krokantem migdałowym, kleksami śmietanki i wiśniami na ozdobę. A ponieważ równie dużą ochotę miałam na paschę, postanowiłam nieco spolszczyć niemiecki smakołyki i na Wielkanocnym stole pojawił się u mnie miks polsko-niemiecki.

Ciasto jest dość skomplikowane, więc raczej do przygotowania na szczególne okazje.




Składniki na ciasto: (forma 28cm z "kominkiem")
300 g miękkiego masła
300 g cukru
9 jajek
75 g mąki ziemniaczanej
450 g mąki 
1,5  opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
skórka z jednej cytryny

1. Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, mąkę, skórkę z cytryny, sól. 
2. Formę z kominkiem smarujemy dokładnie tłuszczem.
3. Ciasto (dość gęste) przekładamy do formy.
4. Pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut.
5. Studzimy. Wyjmujemy delikatnie z formy.
6. Przekrawamy wzdłuż na 3 blaty

Składniki na pyszny krem serowy - pascha
2 litry mleka 3,5%
2 duże kwaśne śmietany
6 żółtek
2 opakowania cukru waniliowego (lub laska wanilii do mleka)
1,5 kostki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru puder
1 słoiczek kandyzowanej skórki pomarańczowej
duża garść żurawiny
duża garść rodzynek
inne pyszne bakalie
woda po wymoczeniu bakalii jako poncz do ciasta
sok z 1/2 cytryny
1 dżem np. wiśniowy lub malinowy (czerwony)

7. Mleko ze śmietaną, wanilią, cukrem, żółtkami gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając - do momentu aż wytrąci się serek.
8. Ser przecedzamy na sicie o drobnych oczkach (lub pieluszce tetrowej). Trwa to ok. 2 godz.
9. Do niedużej miseczki ze szklanką wrzącej wody wsypujemy bakalie, dodajemy sok z 1/2 cytryny i przykrywamy talerzykiem, aby naciągnęły nieco wilgoci.
10. Masło ubijamy na pianę z cukrem pudrem. Dodajemy po trochu odcedzony serek i ubijamy mikserem na jednolitą masę.
11. Dzielimy masę na 3 części. 1/3 odkładamy. Do 2/3 dodajemy bakalie i mieszamy.
12. Pierwszy blat ciasta ponczujemy, smarujemy dżemem, a następnie rozsmarowujemy 1/3 kremu serowego z bakaliami.
13. To samo robimy z drugim blatem.
14. Masę przykrywamy 3częścią blatu i całość obsmarowujemy ze wszystkich stron masą bez bakalii.

Składniki na karmelowy krokant:
200 g drobno posiekanych migdałów lub krokantu migdałowego
200 g cukru
1 łyżka masła
oraz
1 duża śmietana 30%
wiśnie kandyzowane

12. Na patelnię wsypujemy cukier i na wolnym ogniu czekamy aż zacznie karmelizować - stanie się złocisto-brązowy. Wtedy wrzucamy łyżkę masła i migdały. Mieszamy całość.
13. Wylewamy to wszystko na wyłożoną papierem do pieczenia formę. 
14. Czekamy aż wystygnie i łamiemy na kawałki.
15. Wrzucamy całość do worka i rozbijamy na drobne kawałeczki (wielkości krokantu) za pomocą wałka lub tłuczka do ziemniaków.

16. Krokantem obsypujemy cały wieniec.
17. Ozdabiamy kleksami ubitej 30% śmietany i wiśniami kandyzowanymi.


1 komentarz: