niedziela, 2 listopada 2014

Pyszna zupa dyniowa na koniec sezonu halloween

Moja kochana siostrzyczka podzieliła się ze mną przepisem na wyśmienity krem dyniowy.
Zupka wychodzi bardzo pożywna i gęsta, przypomina w smaku nieco grochówkę - pycha.


Składniki:
1 mała dynia (ok. 1kg)
3 ziemniaki
1 duża cebula
ok. 1,5 l rosołu (lub 1,5 l wody i 1 rosołek w kostce)
dwie szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
oliwa do podsmażenia cebuli
kwaśna śmietana lub jogurt
100 g nasion z dyni

1. Dynię obrać, pokroić w kostkę.
2. Cebulę obieramy i kroimy w zasadzie obojętnie jak (i tak zostanie zblenderowana). Smażymy na oliwie ze szczyptą soli.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę,
4. Do dużego garnka (np. 5l) wrzucamy usmażoną cebulę.
5. Zalewamy ją rosołem i zagotowujemy.
6. Wrzucamy dynię i ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny, aż dynia zmięknie.
7. Doprawiamy gałką muszkatołowa solą i pieprzem.
8. Rozcieramy całość za pomocą blendera.
9. Nasiona z dyni prażymy na suchej patelni (do momentu, aż się zarumienią)
10. Serwujemy z odrobiną śmietany i posypką z prażonych nasionek.

1 komentarz: