niedziela, 16 listopada 2014

Zapiekanka makaronowa 2

No co tu komentować? Najszybciej jest przygotować potrawę na kilka obiadów, a nie myśleć codziennie, czym uraczyć rodzinkę. Mankamentem tej zapiekanki jest jedynie to, że dobrze smakuje i zainteresowani chcą dokładkę (więc nie starczy jadła na długo).



 Składniki na duże naczynie żaroodporne

500 g makaronu (świderki)
800 g mięsa mielonego (mieszane, wieprzowe, ...)
1 duża cebula
1 duża marchewka utarta na grubych oczkach
1/3 selera utartego na grubych oczkach
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
2 kopiate łyżki papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
2 garści ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
olej lub oliwa do smażenia cebuli
20 dag utartego sera zółtego

sos beszamelowy
25 g masła
25 g mąki
400 ml mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

1. Makaron ugotować z 2 łyżeczkami soli.
2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę.
3. Dodać marchewkę, pora i mięso.
4. Posolić, popieprzyć do smaku.
5. Poddusić ok. 5-10 min.
6. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę.
        Teraz możemy się zabrać za sos.
7. W rondelku roztopić masło.
8. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
9. Wlewać powoli mleko, mieszając przy tym rózgą, by nie powstały grudki.
10. Dodać szczyptę soli, pieprzu oraz gałki.
11. Mieszając poczekać, aż sos będzie miał konsystencję bardzo rzadkiego budyniu.
Mamy już gotowe wszystkie składniki, więc zabieramy się do "składania" zapiekanki:
1. 2,3 łyżki sosu beszamelowego
2. Połowa mięsa.
3. Makaron.
4. Reszta sosu.
5. Reszta mięsa.
6. Ser.
Wszystka zapiekamy w 200 stopniach ok. 10 minut. A potem pozostaje nam już tylko konsumpcja (oby się tylko nie przejeść).
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz