Dobrych parę lat temu byliśmy w muzeum pszczelarstwa. Udało się nam wtedy skosztować pysznego bloku miodowego (czekolady miodowej). Jego smak chodził za mną już dłuuugo. Zaplanowałam więc go odtworzyć. Uzyskałam nie do końca to, co pamiętam ale i tak było warto.
Składniki:
400 g mleka w proszku
200 g masła
1 szklanka śmietany kremówki
1szklanka miodu
1 szklanka wiórków kokosowych
2 duże garście orzechów laskowych (opcjonalnie)
1.Śmietankę zagotować z miodem i masłem.
2. Wsypać dokładnie przesiane przez sitko mleko w proszku.
3. Mieszać całą miksturę do momentu, aż bardzo zgęstnieje.
4. Dosypać wiórków kokosowych i rozdrobnionych orzechów.
5. Na małej formie rozkładamy folię spożywczą. Na folię wykładamy masę i ugniatamy dokładnie. Przykrywamy folią spożywczą.
6. Odkładamy do ostygnięcia. Następnie wstawiamy czekolado-blok do lodówki.
7. Blok w bardzo łatwy sposób daje się pokroić na cząstki.
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń