piątek, 30 sierpnia 2013

Nie próbuj

Tak mi się ta tarta spodobała, że musiałam jej spróbować. Teraz już wiem, że jednak wolę zdecydowanie ciasto pizzowe z takimi dodatkami, no ale to kwestia gustu. Niemniej jednak prezentuje się ten marchewkowo-cukiniowo-szynkowy placek ślicznie - to chyba przyznacie.


Składniki (forma o śred. 28 cm)
Ciasto:
2 szklanki mąki
150 gram margaryny (u mnie w kombinacji z masłem)
duża szczypta soli
około pół szklanki wody.
1. Ze składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
2. Rozłożyć na formie z tarty (moja o średnicy 25 cm), podziurawić widelcem.
3. Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch (dla obciążenia). 
4. Piec ciasto 15 minut w 180 stopniach. 
5. Ściągnąć z ciasta groch i piec jeszcze 5 minut
Nadzienie:
1 młoda cukinia średniej wielkości
3 duże marchwki
40 dag szynki (duże płaty)
150 ml śmietany 30%
100 g startej mozzarelli
olej
garść ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz 
1. Do kubka wlać śmietanę,dodać jajko i rozbełtać widelcem.
2. Wsypać mozzarellę i wymieszać składniki.
3. Dodać przyprawy.
4. Sos wylać na ostudzone ciasto.
5. Cukinię, marchewkę i wędlinę pociąć na cienkie plasterki wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw.
6. Cienkie płaty składników owijać wokół siebie naprzemiennie do momentu, aż wypełnią całą tartę.
7. Z wierzchu pomalować delikatnie pędzelkiem zamoczonym w oleju.
8. Piec w 170 stopniach ok. 20-25 minut.

5 komentarzy:

  1. Wygląda ślicznie, myślę, że mi smakowałoby na obu ciastach (oczywiście nie na raz), w moim przypadku zrezygnowałabym tylko z powodów oczywistych z szynki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, nie próbowałam jeszcze ale na pewno jest to danie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda :)
    Aż mnie oczy zabolały

    OdpowiedzUsuń