poniedziałek, 11 listopada 2013

Rogale marcińskie

Podjęłam się próby wykonania rogalików trochę inspirowanych marcińskimi. Moje niestety są (były) z makiem czarnym, nie białym. Na to jednak jakoś nikt nie narzeka(ł).

Ciasto półfrancuskie nie jest mocno skomplikowane, ale trzeba wykazać się cierpliwością bawiąc się w jego przygotowanie. Poza tym niestety jest ogromnie tłuste... Czegóż się nie robi dla tradycji. Poświęcę się, bo warto.


Składniki: (na 2blachy malych rogalików) 
25 g drożdży
1 szkl. mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego
3,5 szkl. mąki
1 szczypta soli
1 jajko
225 dag masła, z czego 25 dag  rozpuszczamy i dodajemy do ciasta, resztą w temperaturze pokojowej smarujemy ciasto

1. Przygotowujemy zaczyn: Do ciepłego, nie gorącego mleka w dużej nie metalowej misce wsypujemy cukier, 3 łyżki mąki i rozdrobnione drożdże. Całość mieszamy  i zostawiamy przykryte ściereczką ok. 15 min.
2. Gdy drożdże wyraźnie urosną dosypujemy mąkę i sól oraz wlewamy rozpuszczone masło. 
3. Wyrabiamy ciasto do uzyskania luźnej, lekko lepkiej konsystencji.
4. Ciasto owinąć folią i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki.
5. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm (zdj.1)  i smarujemy go resztą masła pozostawiając rant ok. 1 cm (zdj. 2), aby ciasto mogło się później skleić.
6. Składamy ciasto na 3 (zdj. 4) i lekko przywałkowujemy.
7. Chłodzić ciasto ok. 1 godz. dokładnie owinięte w folię spożywczą.
8. Wyjąć ciasto. Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm i znów złożyć na trzy. Następnie schłodzić 30 min.
9. Czynność z pkt. 8 powtarzać jeszcze 3 razy. Po ostatnim przewałkowaniu i złożeniu pozostawić ciasto w lodówce na co najmniej 5 godz.
10. Wyjąć z lodówki jakieś 20 min. przed przygotowaniem rogalików.

11. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
12. Przeciąć na pół równolegle do dłuższego boku i pociąć każdy prostokąt na ok. 6 trójkątów. (zdj.5)

Nadzienie:
co najmniej 300 g maku (fajnie by było, gdyby był biały)
100 g rozdrobnionego marcepanu
2 duże garści orzechów np. włoskich
3/4 szkl. cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

13. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
14. Rozsmarowywać na rogalach pozostawiając niewielki rant.(zdj.6)
15. Sam koniec trójkąta posmarować rozkłóconym jajkiem.
16.  Zwijać rogaliki ściśle, od podstawy do szpica.(zdj. 7-8)
17. Każdy rogalik posmarować jajkiem.

17. Rogaliki piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

Najlepsze i kruchutkie są zaraz po wyjęciu z pieca. (i po polaniu ma się rozumieć lukrem - 1 łyżka wody (soku z cytryny), 3 łyżki cukru pudru)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz