Byłam ciekawa, czy uda się odtworzyć smak mlecznej kanapki własnym sumptem. Coś tam smacznego wyszło. Może nie identyczne w smaku, ale spokojnie może konkurować z oryginałem - zwłaszcza, gdy ma się większy apetyt na słodkie, niż jedna sztuka ze sklepu.
Składniki:
2 biszkopty:
2 x 4 jajka
2 x 4 czubate łyżki mąki krupczatki (5 jeśli jaja są duże)
2 x 2 łyżki mąki
2 x 4 łyżki cukru
2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Ubijać białka do momentu, aż będą sztywne i błyszczące, a po odwróceniu miski masa nie poruszy się.
3. Dodać cukier do białek i ubijać, aż cukier się rozpuści.
4. W drugiej miseczce rozmiksować żółtka z cukrem waniliowym (ekstraktem) i delikatnie połączyć je z białkami.
5. Taraz delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem (ja mieszam wszystko mikserem na niskich obrotach, ale można zrobić to łyżką).
6. Gotową masę przekładamy na tortownicę wyłożoną (tylko od spodu) papierem do pieczenia.
7. Piecz w termoobiegu w 180 stopniach około 15-17minut.
8. Zostaw do ostygnięćcia.
Masa:
200 g masła w temperaturze pokojowej
3 szkl. mleka w proszku (niebieskie opakowanie)
1 cukier waniliowy
300 ml śmietanki 30%
1. Masło z cukrem i cukrem waniliowym rozetrzeć mikserem na puszystą masę.
2. Dodać mleko w proszku.
3. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do reszty masy.
Polewa ganache:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
100 ml śmietany kremówki
1. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia.
2. Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady i uzyskania jednolitej masy.
Składanie:
Na biszkopt (ew. naponczowany mocną herbatę) wykładamy całą masę.
Na masę kładziemy drugi biszkopt, dociskamy.
Polewamy ganachem.
Apetyczne ;D
OdpowiedzUsuńPomysł na mleczną kanakę - super :)
OdpowiedzUsuńooo, ciekawe co by na to powiedziała moja bratanica ;)
OdpowiedzUsuń