piątek, 29 listopada 2013

Mleczna kanapka

Byłam ciekawa, czy uda się odtworzyć smak mlecznej kanapki własnym sumptem. Coś tam smacznego wyszło. Może nie identyczne w smaku, ale spokojnie może konkurować z oryginałem - zwłaszcza, gdy ma się większy apetyt na słodkie, niż jedna sztuka ze sklepu.


Składniki:

2 biszkopty:
2 x 4 jajka
2 x 4 czubate łyżki mąki krupczatki (5 jeśli jaja są duże)
2 x 2 łyżki mąki
2 x 4 łyżki cukru
2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego

1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Ubijać białka do momentu, aż będą sztywne i błyszczące, a po odwróceniu miski masa nie poruszy się. 3. Dodać cukier do białek i ubijać, aż cukier się rozpuści.
4. W drugiej miseczce rozmiksować żółtka z cukrem waniliowym (ekstraktem)  i delikatnie połączyć je z białkami.
5. Taraz delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem (ja mieszam  wszystko mikserem na niskich obrotach, ale można zrobić to łyżką).
6. Gotową masę przekładamy na tortownicę wyłożoną (tylko od spodu) papierem do pieczenia. 7. Piecz w termoobiegu w 180 stopniach około 15-17minut. 8. Zostaw do ostygnięćcia.


Masa:
200 g masła w temperaturze pokojowej
3 szkl. mleka w proszku (niebieskie opakowanie)
1 cukier waniliowy
300 ml śmietanki 30%

1. Masło z cukrem i cukrem waniliowym rozetrzeć mikserem na puszystą masę.
2. Dodać mleko w proszku.
3. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do reszty masy.

Polewa ganache:

1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
100 ml śmietany kremówki

1. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia.
2. Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady i uzyskania jednolitej masy.

Składanie:
Na biszkopt (ew. naponczowany mocną herbatę) wykładamy całą masę. 
Na masę kładziemy drugi biszkopt, dociskamy.
Polewamy ganachem.

3 komentarze: