sobota, 2 lipca 2016

Shrek - klasyk wśród modnych ciast

Już chyba tylko ja nie przygotowywałam tego supermodnego ciasta. Powiem szczerze, że nie przepadam za zieloną galaretką. Ale ostatnio znalazłam w markecie miętowo-jabłkową, więc skusiłam się wreszcie na Shreka.


  
Składniki na dużą blaszkę:
Na biszkopt
 4 duże jajka
4 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki krupczatki
1 cukier waniliowy ( lub łyżka ekstraktu waniliowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
2. Dodać cukier oraz cukier waniliowy  i nadal ubijać.
3. Dodać lekko ubite żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Delikatnie wymieszać.
5. Piec w 180º (termoobieg) 17 minut. Wystudzić.

 Na zieloną warstwę:
 1l zielonego soku Kubuś
3 budynie śmietankowe 

6. Zagotować 3/4 Kubusia.
7. Do  pozostałej 1/4 wsypać budynie, dokładnie wymieszać. Nalać do gotującego się soku i cały czas mieszając doprowadzić do zagęszczenia.
8. Wylać na naponczowany (np. herbatą) biszkopt.

Na delikatną piankę:

 2 galaretki cytrynowe
350 ml wrzątku
2 Śnieżki
2 szklanki mleka lub śmietany kremówki 

9. We wrzątku rozpuścić galaretki, a następnie je wystudzić.
10. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywną piankę.
11. Delikatnie połączyć z lekko tężejącą galaretką.
12. Wylać na zieloną warstwę.
 13. Włożyć do lodówki do stężenia. (potrwa to ok. 1-2 godz.)  
Na wierzch
2 paczki delicji (np. z Biedronki) 
2 zielone galaretki
750 ml gorącej wody

14. Przygotować galaretkę i wystudzić.
15. Na cieście rozłożyć delicje (nie koniecznie jedna przy drugiej) i zalać je tężejącą galaretką.
 

1 komentarz: