Już chyba tylko ja nie przygotowywałam tego supermodnego ciasta. Powiem szczerze, że nie przepadam za zieloną galaretką. Ale ostatnio znalazłam w markecie miętowo-jabłkową, więc skusiłam się wreszcie na Shreka.
Składniki na dużą blaszkę:
Na biszkopt
4 duże jajka
4 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki krupczatki
1 cukier waniliowy ( lub łyżka ekstraktu waniliowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Na zieloną warstwę:
1l zielonego soku Kubuś
3 budynie śmietankowe
6. Zagotować 3/4 Kubusia.
7. Do pozostałej 1/4 wsypać budynie, dokładnie wymieszać. Nalać do gotującego się soku i cały czas mieszając doprowadzić do zagęszczenia.
8. Wylać na naponczowany (np. herbatą) biszkopt.
Na delikatną piankę:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
2. Dodać cukier oraz cukier
waniliowy i nadal ubijać.
3. Dodać lekko
ubite żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Delikatnie wymieszać.
5. Piec w 180º (termoobieg) 17 minut. Wystudzić.Na zieloną warstwę:
1l zielonego soku Kubuś
3 budynie śmietankowe
6. Zagotować 3/4 Kubusia.
7. Do pozostałej 1/4 wsypać budynie, dokładnie wymieszać. Nalać do gotującego się soku i cały czas mieszając doprowadzić do zagęszczenia.
8. Wylać na naponczowany (np. herbatą) biszkopt.
Na delikatną piankę:
2 galaretki cytrynowe
350 ml wrzątku
2 Śnieżki
2 szklanki mleka lub śmietany kremówki
9. We wrzątku rozpuścić galaretki, a następnie je wystudzić.
10. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywną piankę.
11. Delikatnie połączyć z lekko tężejącą galaretką.
12. Wylać na zieloną warstwę.
13. Włożyć do lodówki do stężenia. (potrwa to ok. 1-2 godz.)
Na wierzch
2 paczki delicji (np. z Biedronki)
2 zielone galaretki
750 ml gorącej wody
14. Przygotować galaretkę i wystudzić.
15. Na cieście rozłożyć delicje (nie koniecznie jedna przy drugiej) i zalać je tężejącą galaretką.
Na wierzch
2 paczki delicji (np. z Biedronki)
2 zielone galaretki
750 ml gorącej wody
14. Przygotować galaretkę i wystudzić.
15. Na cieście rozłożyć delicje (nie koniecznie jedna przy drugiej) i zalać je tężejącą galaretką.
Smaczne ciasto i świetne wygląda. Lubię je.
OdpowiedzUsuń