czwartek, 7 lipca 2016

Bułeczki cynamonowe - palce lizać

No co tu dużo gadać? Jeśli lubicie drożdżówki i cynamon, to nie można się im oprzeć.




Składniki: (na 2 duże formy z piekarnika)
500 g mąki
200 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 cukier waniliowy
80 g cukru
45 g drożdży
80 g płynnego masła
Nadzienie:
80 g roztopionego masła
50 g cukru
2 łyżki cynamonu
1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej zagłębienie.
2. Na dno zagłębienia wsypać cukier, rozkruszyć drożdże i zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem.
3. Odstawić na ok. 15 minut.
4. Gdy zaczyn zacznie pracować, wsypać sól, dodać jajko, masło,i cukier waniliowy. Zarobić ciasto - gdyby było za twarde - należy dodać trochę ciepłej wody, gdy za rzadkie - należy dosypać nieco mąki. (ok. 10min)
5. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godz)
6. Rozwałkować ciasto na płaski placek - ok. 50x40 cm.
7. Rozsmarować pędzlem masło na całym cieście, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (można dodać drobno pokrojony rabarbar).
8. Złożyć jak na zdjęciu i pociąć na paski o szerokości ok. 1,5 cm.
9. Skręcić bułeczki.
10. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut (do zarumienienia) 


2 komentarze: