niedziela, 26 czerwca 2016

Pyszna prosta Baklava

Może niewielkie sprostowanie dotyczące tytułu: świetna w smaku to ona jest, ale żeby ją zrobić od początku do końca to trzeba mieć niesamowite umiejętności. Osobiście nie polecam przygotowywania ciasta samemu. Przetestowałam i mimo moich ogromnych starań ciasto wyszło twarde i niefajne (chyba, że macie ochotę nim kogoś rąbnąć)
Tak więc tym razem zakupiłam 2 opakowania ciasta filo w Kauflandzie i osiągnęłam sukces kulinarny!!! Smakuje jak oryginał.

Składniki do ciasta:
2 opakowania ciasta filo
250 g masła
Syrop
500 ml wody
750 g cukru
Nadzienie:
200 g mielonych migdałów (lub orzechów)
1 łyżka cynamonu (on nadaje całości świetny smak)

Do przygotowania ciasta najlepiej wybrać kwadratową formę. Ja sobie nieco utrudniłam zadanie, gdyż wybrałam okrągłą (średnica 26) i musiałam z ciasta wycinać kółka.


1. Należy rozpuścić masło.
2. Dokładnie posmarować pędzlem zamoczonym masłem całą formę i położyć jeden płatek ciasta (które przedtem można w łatwy sposób dociąć do rozmiaru formy). 
3. Płat posmarować masłem. Na niego położyć następny i znów posmarować masłem. Wykonywać tę czynność do momentu, aż ciasto z jednego opakowania się skończy. 
4.  Jeśli zostały jakieś skrawki ciasta, można je świetnie wykorzystać tworząc następną warstwę (lub warstwy), które znów smarujemy masłem.
5. Na ostatniej warstwie rozkładamy migdały wymieszane z cynamonem i przykrywamy płatami ciasta z drugiego opakowania, smarując je znów masłem. Tym razem resztki z wyciętych płatów trzeba schowa w środku, by na zewnątrz znalazły się pełne płaty (ze względów estetycznych)
6. Ostatni płat ciasta również smarujemy masłem (a jeśli jeszcze zostały resztki masła, to należy polać nim całą potrawę).
7. Tak przygotowane ciasto należy teraz pociąć na kawałki, aby łatwiej było je serwować.
8. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach (aż ciasto stanie się z wierzchu rumiane).
9. Przygotowujemy syrop z cukru:
10. Wodę zagotowujemy z cukrem i gotujemy ok. 10 minut (można użyć termometru - woda z cukrem powinna uzyskać temperaturę 103 stopni)
11. Gorącą baklawę polać syropem i zostawić do wchłonięcia (ok. 2 godz)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz