niedziela, 29 czerwca 2014

obiad z kurczakiem w roli głównej

Zainspirowawszy się przepisem z kuchni lidla, przygotowałam swoją wersję nadziewanych piersi z kurczaka owiniętych plastrami boczku, pieczonych z ziemniakami, cebulką i papryką.
Wyszło wyśmienite danie.


Składniki:
 3 piersi z kurczaka
6 cienkich plasterków boczku
1/2 opakowania serka typu feta
1/4 woreczka mrożonego szpinaku
5 ziemniaków
1 papryka czerwona
1 cebula
3 ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymiane
sól, pieprz do smaku

1. Wymyte filety rozciąć tak, aby powstało nam coś w rodzaju otwartej książki
2. Cebulę pokroić w piórka.
3. Paprykę pokroić w paseczki
4. Szpinak usmażyć na oliwie (lub oleju) z czosnkiem, a następnie połączyć go z rozdrobnioną fetą.
5. Filety posolić i popieprzyć z wierzchu i wewnątrz. 
6. Do kieszonek wsadzić farsz, złożyć fileta i owinąć ściśle plasterkami boczku.
7. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą.
8. Na dno położyć pokrojone w plasterki ziemniaki, posolić.
9. Na ziemniakach rozrzucić cebulę i paprykę.
10. Na warzywach położyć filety.

11. Całość piec w 180 stopniach ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz