niedziela, 29 czerwca 2014

Kocham ciasta owocowe!

Cudownie, że znów można korzystać z dobrodziejstw sadu i ogrodu. Soczyste owoce w połączeniu z pysznym kruchym ciastem i bezą to jest to, co uwielbiam latem i polecam wszystkim plackożercom.


Składniki:
 Ciasto
300 g mąki
200 g zimnego masła
3 żółtka
45 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego

4 jabłka
szklanka malin
szklanka truskawek (opcjonalnie)

2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
0,7 ml mleka

Beza:
3 białka
2/3 szklanki cukru

1.  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i odstawić na 30 min. do schłodzenia do lodówki.
2. Jabłka utrzeć na tarce z dużymi okami.
3. Przygotować budyń wg. przepisu na opakowaniu.
4. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość dużej prostokątnej formy. 
5. Włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
6. Na upieczony spód rozłożyć równomiernie owoce.
7. Jeszcze gorący budyń rozprowadzić na owocach.
8. Białka ubić ze szczyptą soli na błyszczącą, sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodać cukier.
9. Pianę przełożyć na budyń i widelcem uformować ją na kształt wzburzonego morza.
10. Piec ciasto 35 w 175 stopniach.
A później już tylko obrzarstwo ...
3. Przygo

 

2 komentarze:

  1. Wspaniałe to ciasto, zdjęcie piękne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, też takie właśnie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń